ΚΟΡΥΦΑΙΑ TIPS ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας : Ψυγείο, μικροσυσκευές & πλυντήριο πιάτων (ΙΙ)

 
Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι μας μπορεί να προκύψει από μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας.Το όφελος είναι πολλαπλό και εντοπίζεται τόσο στην μείωση των λογαριασμών κοινής ωφέλειας , όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. 

Για το ψυγείο:


 1. Προτιμούμε ψυγείο υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α+, Α++ ή Α+++). Η αντικατάσταση ενός ψυγείου ενεργειακής κατηγορίας Β με ένα  αντίστοιχο ενεργειακής κατηγορίας Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 41%.
 2. Τοποθετούμε το ψυγείο μακριά από θερμαντικό σώμα, ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο και μέρη που τα «βλέπει» ο ήλιος, γιατί ενδέχεται να αυξηθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και 30%.
 3. Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη του ψυγείου σύμφωνα με τις προτεινόμενες τιμές του κατασκευαστή. Εναλλακτικά προτείνονται ο θερμοστάτης του ψυγείου να ρυθμιστεί στους 7 βαθμούς Κελσίου και του καταψύκτη στους -18 βαθμούς. Έτσι, γίνεται εξοικονόμηση μέχρι και 15% σε ότι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει το ψυγείο.
 4. Αποφεύγουμε να ανοίγουμε συχνά την πόρτα του ψυγείου και να την κρατάμε ανοιχτή για μεγάλο διάστημα.
 5. Κάνουμε τακτικά απόψυξη σε περίπτωση που το ψυγείο δεν το κάνει αυτόματα. Και μόνο η ύπαρξη πάγου πάχους 5 χιλιοστών είναι ικανή να  αυξήσει σε ποσοστό 30% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του ψυγείου.
 6. Σε περίπτωση εντοιχισμού, αφήνουμε διάκενο τουλάχιστον 10 εκατοστών στο πίσω μέρος του ντουλαπιού επάνω από το ψυγείο.
Για τις ηλεκτρικές μικροσυσκευές:

 1. Γενικά οι μικρές οικιακές συσκευές καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες.
 2. Χρησιμοποιούμε τον φούρνο μικροκυμάτων και όχι τον φούρνο της κουζίνας για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού. Έτσι γίνεται εξοικονόμηση χρόνου και ηλεκτρικής ενέργειας.
 3. Δεν αφήνουμε αναμμένες τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.
Για το πλυντήριο πιάτων:

 1. Επιλέγουμε πλυντήριο πιάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α+, Α++ ή Α+++). Η αντικατάσταση ενός πλυντηρίου πιάτων ενεργειακής κατηγορίας Β με ένα αντίστοιχο ενεργειακής κατηγορίας Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 21%.
 2. Χρησιμοποιούμε προγράμματα μικρής διάρκειας για σκεύη που είναι ελάχιστα λερωμένα, καθώς και πρόγραμμα πρόπλυσης μόνο όταν είναι απαραίτητο.
 3. Θέτουμε σε λειτουργία το πλυντήριο μόνο όταν είναι γεμάτο με σκεύη.
 4. Καθαρίζουμε τακτικά το φίλτρο του πλυντηρίου και ελέγχουμε το σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης.
 5. Εφαρμόζουμε πιστά τις οδηγίες λειτουργίας και συντήρησης του κατασκευαστή, γιατί με τον τρόπο αυτό εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια, νερό και απορρυπαντικό.
Skai.gr / Πηγή : Worldenergynews 
 
Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.