ΚΟΡΥΦΑΙΑ TIPS ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας : Κουζίνα (Ι)

 
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας του νοικοκυριού σας, από  απλές προσαρμογές συμπεριφοράς έως εκτεταμένες βελτιώσεις στο σπίτι. 
Τα δύο κύρια κίνητρα  είναι η εξοικονόμηση λογαριασμών κοινής ωφέλειας  και η προστασία του περιβάλλοντος . 

Ας δούμε μερικές απλές κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε στη κουζίνα 

Αγοράζουμε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Κατά μέσο όρο, οι συσκευές είναι υπεύθυνες για περίπου το 13% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας οικιακής χρήσης. Κατά την αγορά μιας συσκευής, πρέπει να δώσετε προσοχή σε δύο αριθμούς: την αρχική τιμή αγοράς και το ετήσιο λειτουργικό κόστος. Αν και οι ενεργειακά αποδοτικές συσκευές  έχουν συνήθως υψηλότερες τιμές αγοράς, το λειτουργικό τους κόστος είναι 9-25% χαμηλότερο από τα συμβατικά μοντέλα. Όταν αγοράζετε μια ενεργειακά αποδοτική συσκευή, θα πρέπει να αναζητήσετε συσκευές με την ετικέτα ENERGY STAR, η οποία αποτελεί ομοσπονδιακή εγγύηση ότι η συσκευή θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια κατά τη χρήση και όταν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής από τα τυποποιημένα μη ενεργειακά αποδοτικά μοντέλα. Η εξοικονόμηση ενέργειας διαφέρει ανάλογα με τη συγκεκριμένη συσκευή.

Για τη κουζίνα:

1.Αγοράζουμε ηλεκτρική κουζίνα με φούρνο ενεργειακής κατηγορίας Α. H αντικατάσταση ηλεκτρικής κουζίνας με φούρνο μέσης χωρητικότητας ενεργειακής κατηγορίας C με αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 27%.
2.Είναι προτιμότερη η ηλεκτρική κουζίνα με κεραμικές εστίες και αυτόματο θερμοστάτη.
3.Όταν η βάση του σκεύους είναι 1- 2 εκατοστά μικρότερη από την εστία της ηλεκτρικής κουζίνας, κάνουμε αυξημένη σπατάλη θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας κατά 20 – 30%.
4.Αποφεύγουμε να ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου, διότι έτσι χάνεται το 20% της θερμότητας.
5.Κλείνουμε την εστία ή το φούρνο της κουζίνας λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
6.Χρησιμοποιούμε τη χύτρα ταχύτητας, καθώς έτσι εξοικονομούμε 30 – 60% ηλεκτρικό ρεύμα και 80% χρόνο.

Skai.gr / Πηγή : Worldenergynews  
Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.