Eπιστήμη: Αναίμακτες επεμβατικές τεχνικές σε ασθενείς με ορθοπεδικά προβλήματα

Αναίμακτες, ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται στην Ορθοπεδική υπόσχονται ταχεία αποκατάσταση, μικρότερη ταλαιπωρία και καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς με ορθοπαιδικά προβλήματα. Πρόκειται για ενδοσκοπικές και ρομποτικές επεμβάσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων.

Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με τομές λίγων χιλιοστών, διαρκούν λιγότερο από μία ώρα, ο ασθενής μπορεί να περπατήσει αμέσως μετά την επέμβαση και να πάρει εξιτήριο μέσα στην ίδια ημέρα.

Οι εξελίξεις στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που εφαρμόζονται στη Ορθοπεδική αποτελούν το αντικείμενο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελάχιστα Επεμβατικής Ορθοπεδικής Χειρουργικής (1st International Congress for Minimal Invasive Orthopaedic Surgery) που διοργανώνει 13-15 Μαΐου η Α’ Ορθοπεδική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού, σε συνεργασία με την Ορθοπεδική και Τραυματιολογική Εταιρεία Μακεδονίας-Θράκης, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αρθροσκόπησης. Στο συνέδριο που πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού μετέχουν 50 διακεκριμένοι επιστήμονες από 15 χώρες.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και διευθυντής της Α΄Ορθοπεδικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Στυλιανός Καπετανάκης, οι κήλες των μεσοσπονδυλίων δίσκων, που αφορούν νεότερους ασθενείς και οι σπονδυλικές στενώσεις που αφορούν μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς, αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία αναπηρίας και μπορούν να αντιμετωπιστούν με ενδοσκοπικές επεμβάσεις, αναίμακτα, χωρίς να χρειάζεται μετάγγιση αίματος, χωρίς φλεγμονές και με ελάχιστη επιβάρυνση του ασθενή.

«Το παρόν και το μέλλον των ενδοσκοπικών τεχνικών στην Ορθοπεδική στηρίζεται στην ελάχιστη παρέμβαση. Άρα μιλάμε για πολύ μικρές τομές χωρίς να είναι μεγάλη η νοσηλεία. Κάποιοι ασθενείς αποδεσμεύονται την ίδια μέρα, πολλές φορές μετά από μερικές ώρες. Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα, μπορεί να συνεχίσει να περπατάει όπως όταν ήρθε το νοσοκομείο και με λιγότερο πόνο. Και το πιο σημαντικό είναι η άμεση, πολλές φορές, επανένταξη στον εργασιακό του χώρο και στις δραστηριότητες που έκανε. Οπότε, οι αρθροσκοπικές τεχνικές και γενικότερα οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στην Ορθοπεδική έχουν χαρακτηριστικά τα οποία άπτονται κυρίως της άμεσης κινητοποίησης, της άμεσης επανένταξης, της ελάχιστης νοσηλείας και της ελάχιστης παρέμβασης» σημείωσε ο κ. Καπετανάκης.

Παράλληλα επισήμανε ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου γίνεται debate Ελλήνων και ξένων επιστημόνων οι οποίο παρουσιάζουν τις ιδέες τους και τα πλεονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών που εφαρμόζουν. Ανέφερε επίσης, ότι ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών έχει επενδύσει σε ρομποτικές τεχνικές αλλά και στη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων.

Ρομποτική χειρουργική στο γόνατο με ελάχιστη νοσηλεία

«Τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Είναι πολύ σημαντικό το να μπορείς να κάνεις ρομποτική χειρουργική στο γόνατο με ελάχιστη νοσηλεία, με άμεση κινητοποίηση του ασθενή ο οποίος μπορεί να φεύγει μία μέρα μετά από μία ολική αρθροπλαστική, που παλαιότερα έπαιρνε εξιτήριο μετά από 4-5 ημέρες, να μην έχει φλεγμονές, να μη μπαίνει στη διαδικασία μετάγγισης αίματος. Στην Α΄ Ορθοπεδική Κλινική του Διαβαλκανικού που κάνουμε δισκεκτομές η νοσηλεία είναι ώρες. Από κει και πέρα υπάρχουν νεότερα δεδομένα από τις αυτόλογες μεταμοσχεύσεις χονδροκυττάρων με πολύ θετικά αποτελέσματα καθώς βλέπουμε ότι ο χόνδρος που δημιουγείται είναι εφάμιλλος του φυσιολογικού χόνδρου. Άρα τα χόνδρινα ελλείμματα αντιμετωπίζονται πια με την αυτόλογη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων», συνέχισε ο κ Καπετανάκης.

Στην αρθροσκοπική αντιμετώπιση των κακώσεων του αγκώνα με μία τεχνική που εφαρμόζεται σε ελάχιστα κέντρα στην Ευρώπη, αναφέρθηκε ο διευθυντής του τμήματος εξειδικευμένων αθλητικών παθήσεων στο νοσοκομείο St. Josef στο Βούπερταλ της Γερμανίας, Χρήστος Κούκος. «Στον αγκώνα πια δεν χρειάζεται να κάνουμε μεγάλες τομές, ώστε να αντιμετωπίσουμε μία αστάθεια, όπως κάναμε μέχρι τώρα παίρνοντας μοσχεύματα χρησιμοποιώντας τένοντες. Είμαστε μόνο τρεις – τέσσερις στην Ευρώπη που χρησιμοποιούμε αυτές τις τεχνικές. Αποκαθιστούμε τη σταθερότητα του αγκώνα με αρθροσκοπικές τεχνικές, κάνοντας μία συρραφή είτε στον έσω είτε στον έξω πλάγιο», σημείωσε ο κ Κούκος. Παράλληλα ανέφερε ότι ηεπέμβαση διαρκεί 30-40 λεπτά, γίνεται με ολική αναισθησία και σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες αποκαθίσταται πλήρως η κινητικότητα και μετά τους τρεις μήνες ο αθλητής μπορεί να επιστρέψει στην αγωνιστική δραστηριότητα. Ο κ. Κούκος ανέφερε ότι η μέθοδος χρησιμοποιείται ήδη και στους απλούς ασθενείς για την αντιμετώπιση του λεγόμενου «αγκώνα του τενίστα». «Βλέπουμε επίσης και τι διαφορικές διαγνώσεις υπάρχουν ειδικά στην έξω πλευρά του αγκώνα και την ίδια στιγμή τα θεραπεύουμε όλα μαζί, όχι μόνο αυτήν την επικονδυλίτιδα που είναι στην έκφυση του τένοντα», πρόσθεσε.

Μια τεχνική αντιμετώπισης προβλημάτων στον αυχένα ή στη σπονδυλική στήλη λόγω συμπίεσης, η οποία δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, παρουσίασε ο Peter Van Daele, ο οποίος είναι χειρουργός σπονδυλικής στήλης, εξειδεικευμένος σε ενδοσκοπικές επεμβάσεις, στο πανεπιστήμιο Ghent του Βελγίου. «Κάνω επεμβάσεις με πολύ μικρές τομές 5 έως 8 χιλιοστών και μπορώ να επέμβω στην αυχενική μοίρα, στη θωρακική μοίρα και στην οσφυική μοίρα. Στο συνέδριο παρουσίασα την επέμβαση στον αυχένα, στην οποία οι πολύ μικρές τομές καθιστούν την επέμβαση ελάχιστα επεμβατική με γρήγορη ανάρρωση και λιγότερες επιπλοκές. Οι επεμβάσεις αυτές έχουν λιγότερη απώλεια αίματος, δεν παρουσιάζουν φλεγμονή, δεν υπάρχει καθήλωση των ασθενών που βγαίνουν την ίδια μέρα και δεν χρειάζονται μεταλλικά εμφυτεύματα, καρφιά ή λάμες» πρόσθεσε ο κ. Van Daele.

Την εκτίμηση ότι θα ακολουθήσουν και νέες μέθοδοι εξέφρασε ο Michael Hess, χειρουργός σπονδυλικής στήλης στο Λονδίνο. «Δυστυχώς, η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική δεν είναι ο κανόνας, όμως είμαι σίγουρος ότι θα γίνει και θα ακολουθήσουν και νέες τεχνικές. Τα πλεονεκτήματα δεν είναι αυτά που βλέπεις στο δέρμα, δηλαδή οι μικρότερες τομές, είναι αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό, το ότι δεν κόβουμε μυες ή άλλες δομές και το βασικό είναι ότι αποκαθιστούμε χωρίς γενική αναισθησία. Προσωπικά χρησιμοποιώ μέθη, οπότε οι ασθενείς αναπνέουν μόνοι τους, ξυπνούν πολύ γρήγορα, άρα και η ανάρρωση είναι πολύ γρήγορη», τόνισε.

Χαιρετισμό στην τελετή έναρξης του συνεδρίου απηύθυνε ο υφυπουργός Εσωτερικών ( Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές, επισημαίνοντας πως το συνέδριο είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία που ενδυναμώνει την εικόνα της πόλης της Θεσσαλονίκης ως κέντρου εξωστρέφειας και ευρύτερου επιστημονικού διαλόγου. Όπως ανέφερε, το συνέδριο είναι εναρμονισμένο με την προσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση να καταστεί η Θεσσαλονίκη κόμβος καινοτομίας και εξωστρέφειας, πρωτοποριακής εκπαίδευσης και σημείο αναφοράς των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο. «Ένα τέτοιο συνέδριο, στο οποίο έρχονται εξαιρετικοί επιστήμονες παγκοσμίου επιπέδου, από τη μια δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει αυτή η εξαιρετική επιστήμη και από την άλλη όμως να δυναμώσουμε και το brand της πόλης της Θεσσαλονίκης ως σημαντικού κόμβου συνεδριακού τουρισμού», είπε ο κ. Καλαφάτης, ο οποίος με την ευκαιρία έδωσε συγχαρητήρια και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες για τον αγώνα που έδωσαν τα τελευταία 2,5 χρόνια της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Γεώργιος Αποστολόπουλος, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σημείωσε ότι στόχος του συνεδρίου είναι η μεταλαμπάδευση της επιστημονικής γνώσης στη διεθνή κοινότητα . «Μέσα από τα συνέδριά μας σημαντικές προσωπικότητες διεθνούς κύρους που έλαβαν μέρος σε αυτά χαρακτήρισαν το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης ως το ναό της υγείας» πρόσθεσε ο κ. Αποστολόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ