Θερίζει ο σακχαρώδης διαβήτης

Σε ακρωτηριασμό του ενός ή και των δύο ποδιών εκτιμάται ότι οδηγούνται 2.500 με 3.500 διαβητικοί κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί, ωστόσο, η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι σε είκοσι χρόνια οι διαβητικοί θα έχουν αυξηθεί σε ποσοστό έως και 70%. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι το 2025 θα υπάρχουν 333 εκ. άτομα με σακχαρώδη διαβήτη στον κόσμο.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο διαβήτης δρα "ύπουλα" για πολλά χρόνια, χωρίς ο ασθενής να εκδηλώνει συμπτώματα και όταν αυτά εμφανίζονται, σε πολλές περιπτώσεις οι βλάβες είναι μη αναστρέψιμες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι κάθε 30 δευτερόλεπτα χάνεται το πόδι ενός διαβητικού διεθνώς.

Σύμφωνα με επιστήμονες, η διαβητική νευροπάθεια είναι υπεύθυνη για το 85% των βλαβών στα κάτω άκρα και προσβάλλει περίπου το 1/3 των ατόμων με διαβήτη.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, ενώ η πρόληψη των ακρωτηριασμών είναι σημαντικό σημείο για έναν διαβητικό ασθενή και μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ορθοπεδικά υποδήματα, ειδικά "τζελ" και κάλτσες, καθώς και καθημερινή φροντίδα.
Πηγή: skai.gr