Παγκόσμια επιδημία η παχυσαρκία

Αφοσιωμένοι στο λεγόμενο γρήγορο φαγητό δηλώνουν οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε 13 χώρες στον κόσμο, μολονότι γνωρίζουν ότι η συχνή κατάναλωση φαστ φουντ και ο καθιστικός τρόπος ζωής ευθύνονται για τα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το αυξανόμενο κόστος για την θεραπεία ασθενειών, που σχετίζονται με την παχυσαρκία, απειλούν με χρεοκοπία τους προϋπολογισμούς των κρατών για την ιατρική περίθαλψη.

Έρευνα του BBC, και της εταιρείας, Synovate, που διεξήχθη σε 13 χώρες, από την Βραζιλία μέχρι την Αυστραλία, έδειξε ότι οι ερωτηθέντες στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι πλέον απρόθυμοι να αποφύγουν το γρήγορο φαγητό.

Με τη δήλωση: "μου αρέσει τόσο η γεύση του έτοιμου φαγητού, ώστε δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω", συμφώνησε το 45% των ερωτηθέντων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το 44% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να κόψουν την συνήθεια του γρήγορου φαγητού.

Η Δρ. Σούζαν Τζεμπ, διευθύντρια του Βρετανικού Κέντρου Ερευνών για την Υγεία και τη Διατροφή, δήλωσε στο ΒΒC ότι η κατανάλωση πολλών θερμίδων και η ελάχιστη φυσική άσκηση ευθύνονται για την την παχυσαρκία.

Εξηγεί ότι οι ρίζες του προβλήματος, όμως, βρίσκονται στο καθιστικό τρόπο ζωής μας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις Ηνωμένες Πολιτείες, την χώρα με τους περισσότερους παχύσαρκους στον ανεπτυγμένο κόσμο. Πρώτη έρχεται η πολιτεία του Μισισιπή, όπου περίπου το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού είναι παχύσαρκοι.

Η έρευνα έδειξε ακόμη μερικές ενδιαφέρουσες γεωγραφικές παραλλαγές στο θέμα της παχυσαρκίας.

Για παράδειγμα, στην Ευρώπη υπάρχουν μεγάλες πολιτιστικές διαφορές, στον τρόπο που ζούμε και που τρώμε. Στην Ολλανδία, το ποσοστό αυτών που περπατούν και κάνουν ποδήλατο είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Βρετανίας, και αυτό συμβάλλει στη μείωση της παχυσαρκίας στη χώρα αυτή.

Επίσης, στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που προτιμούν να καταναλώνουν προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και συμπληρώματα διατροφής. Ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για τις εγγραφές σε γυμναστήρια και την αγορά οικιακών οργάνων γυμναστικής.

Όπως εξηγεί ο Στιβ Γκάρτον της Synovate: «οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά αντιφατικοί πάνω στο ευαίσθητο και σημαντικό θέμα όπως το σωματικό βάρος τους».

Το αυξανόμενο κόστος για την θεραπεία ασθενειών, που σχετίζονται με την παχυσαρκία όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιοπάθειες, απειλούν με χρεοκοπία τον προϋπολογισμό για την ιατρική περίθαλψη.

Ο Νέβιλ Ρίγκμπι, της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας για την Παχυσαρκία, απευθύνει τη σχετική προειδοποίηση προς όλα κράτη.

Μιλώντας στο BBC, δήλωσε: «Είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη και για τα μεμωνομένα άτομα, όπως επίσης και για τα κράτη. Εκθέσεις από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχουν δείξει ότι η πρόληψη χρόνιων ασθενειών μπορεί να έχει μεγάλα οικονομικά οφέλη, και εάν δεν επιτύχουμε στην πρόληψη τότε θα έχουμε οικονομικές ζημίες. Οι χώρες με ασθένειες σχετιζόμενες με την παχυσαρκία θα αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εάν δεν καταφέρουν αν ελέγξουν την κατάσταση τώρα».

Η πολιτεία του Μισισίπη είναι ίσως ο προάγγελος ενός άρρωστου κόσμου, επειδή η παχυσαρκία είναι πλέον βασικός λόγος ανησυχίας και για τα αναπτυσσόμενα κράτη.

Εάν δεν αναληφθεί δράση τώρα, τότε ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις αυξανόμενες ιατρικές δαπάνες λόγω της ....επεκτατικής διάθεσης της περιφέρειας μας.
Πηγή: Πηγή: BBC, επιμέλεια, Βάνα Κουτρουλού