Καρκίνος και παχυσαρκία

Η πιο εκτεταμένη έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη σχέση τρόπου ζωής και καρκίνου κατέληξε σε μια πολύ σημαντική προειδοποίηση για την παχυσαρκία. Όπως προκύπτει, οι παχύσαρκοι έχουν τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο με τους καπνιστές.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Ιδρύματος Αντικαρκινικών Ερευνών, θα πρέπει να είμαστε πολύ αδύνατοι, όχι όμως και ελλιποβαρείς.

Επιπλέον η έκθεση περιλαμβάνει συστάσεις για περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και επεξεργασμένου κρέατος, όπως είναι το μπέικον.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της έρευνας, είναι η πιο ολοκληρωμένη του είδους της.

"Ελπίζουν ότι τα πορίσματα που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τι προκαλεί τον καρκίνο και πώς μπορούμε να τον αποφύγουμε".

"Γνωρίζουμε ήδη ότι ορισμένες συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Το κάπνισμα, φερ' ειπείν. Ωστόσο, αυτή η έκθεση αναμένεται να αποκαλύψει τους πραγματικούς κινδύνους από άλλες καθημερινές μας συνήθειες, όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος.

Ο κόσμος νομίζει ότι ο καρκίνος είναι ένα τυχαίο, ένα μοιραίο γεγονός. Δεν είναι έτσι όμως. Είναι θέμα πιθανοτήτων κινδύνου. Και μπορούμε να μεταβάλουμε τις πιθανότητες αυτές με τη συμπεριφορά μας. Είναι πολύ σημαντικό να αισθανόμαστε ότι έχουμε τον έλεγχο των πράξεών μας.

Αναμένεται ότι θα διατυπωθούν συγκεκριμένες προειδοποιήσεις για την παχυσαρκία, καθώς και νέες συστάσεις για την κατανάλωση των τροφίμων που θα πρέπει να περιορίσουμε.

Μπορεί οι επιπλέον συμβουλές για τον τρόπο ζωής μας να εξοργίσουν ορισμένους, ωστόσο μια ασθενής με καρκίνο του εντέρου πιστεύει ότι όσο περισσότερη είναι η ενημέρωση τόσο το καλύτερο".

Η Μέριλιν Τέιλορ πιστεύει ότι η διατροφή της που περιλάμβανε μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος συνέβαλε στην ασθένειά της.

Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την υγεία μας και για το τι καταναλώνουμε. Αν είχατε ένα αυτοκίνητο και χρησιμοποιούσατε λάθος καύσιμα, δεν θα λειτουργούσε. Και το σώμα μας είναι πολύ πιο σημαντικό.

Η Μέριλιν ελπίζει ότι του χρόνου θα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Έχει ήδη αλλάξει ριζικά τη διατροφή της και τον τρόπο ζωής της.

Οι συντάκτες της σημερινής έκθεσης ευελπιστούν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα κάνουν ακριβώς το ίδιο.
Πηγή: Πηγή: BBC