Χάπι αδυνατίσματος που...χορταίνει!

Ιταλοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα χάπι το οποίο φουσκώνει στο στομάχι και χαρίζει αίσθημα κορεσμού.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το χάπι μπορεί να αναστείλει το αίσθημα της πείνας για μερικές ώρες.

Το χάπι που μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, παρασκευάζεται από υδρογέλη, υλικό το οποίο δημιούργησε η επιστημονική ομάδα στην προσπάθειά της να παραγάγει πιο απορροφητικές βρεφικές πάνες.

Προς το παρόν, το χάπι έχει δοκιμασθεί σε 20 ανθρώπους. Οι ειδικοί ωστόσο τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές για να διαπιστωθεί η ασφάλειά του.

Ο καθηγητής Λουίτζιο Αμπρόζιο, επικεφαλής ερευνητής του ιταλικού Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών, συνειδητοποίησε ότι η υδρογέλη μπορεί να λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με το ενδογαστρικό μπαλόνι, μια χειρουργική μέθοδος η οποία μειώνει το μέγεθος του στομάχου.

Το μικροσκοπικό χάπι είναι σε μορφή σκόνης όσο παραμένει ξηρό, ενώ όταν ληφθεί με ένα ποτήρι νερό μετατρέπεται μέσα στο στομάχι σε σφαίρα από ζελέ. Επιπλέον το χάπι παράγεται από κυτταρίνη και μπορεί να αποβληθεί από τον οργανισμό.

Το ανώνυμο προς το παρόν χάπι δοκιμάζεται σε ακόμη 90 υπέρβαρους εθελοντές, προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιο ρυθμό χάνουν βάρος, καθώς και ποιες είναι οι τυχόν παρενέργειες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αμπρόζιο, το χάπι, το οποίο πρέπει να λαμβάνεται περίπου 30 λεπτά με μια ώρα πριν από κάθε γεύμα, διασχίζει το πεπτικό σύστημα μέσα σε 5 - 6 ώρες.

"Ένας από τους ερευνητές μας δοκίμασε το χάπι, το οποίο πήρε στις 11 το πρωί και αισθανόταν ακόμη χορτάτος στις 6 το απόγευμα. Είναι σαν να τρως ένα πιάτο μακαρονάδα", επεσήμανε ο ίδιος.

Ο καθηγητής Αμπρόζιο πρόσθεσε ότι όσοι θα λαμβάνουν το χάπι θα μπορούν να τρώνε κανονικό γεύμα, αλλά σε μικρές μερίδες.

"Αναμένουμε τα αποτελέσματα των δοκιμών τον Οκτώβριο και ελπίζουμε ότι το προϊόν θα κυκλοφορήσει το Μάιο του 2008", συμπλήρωσε.
Πηγή: Πηγή: BBC (επιμέλεια Γιολάντα Γεωργίου)