Έκθεση για τα ναρκωτικά

Η πολιτική εναντίον των ναρκωτικών στην Μεγάλη Βρετανία διεξάγεται από την αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών. Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι στενά συνδεδεμένη με αυτήν της αποτροπής του εγκλήματος και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Η τελευταία έκθεση της Ανεξάρτητης Υπηρεσίας για τα Ναρκωτικά υποστηρίζει ότι αυτή η πολιτική πρέπει να σταματήσει γιατί δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους έχει δημιουργηθεί και είναι καθοδηγούμενη από λόγους ηθικής. Λάθος άνθρωποι φυλακίζονται, λάθος άνθρωποι βρίσκονται σε θεραπεία, την στιγμή που κονδύλια διατίθενται για λάθος στόχους.

Η πολιτική εναντίον των ναρκωτικών σύμφωνα με την έκθεση πρέπει να αλλάξει τον κεντρικό της στόχο: αντί να στοχεύει στη μείωση των ποινών, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην μείωση των βλαβερών συνεπειών των ναρκωτικών.

Επίσης, η πολιτική αυτή θα πρέπει να μεταφερθεί από το υπουργείο Εσωτερικών στην τοπική αυτοδιοίκηση--με την αστυνομία να εμπλέκεται μόνο σε περιπτώσεις που μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα επιβλαβείς.

Έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που σχετίζεται μόνο με το έγκλημα. Σχετίζεται με την δημόσια υγεία, την κακή ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων, τους άστεγους... Πρέπει να δούμε το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών ως ένα ευρύτερο πρόβλημα της κοινωνίας.

Η έκθεση αναφέρει ότι η πλειοψηφία των χρηστών είναι σε θέση να το κάνουν χωρίς να ζημιώνουν τον εαυτό τους ή τους άλλους. Και έτσι δεν πρέπει να διώκονται από τον νόμο.

Το υπουργείο Εσωτερικών, που έχει στην κατοχή του ένα αντίγραφο της έκθεσης, υποστηρίζει ότι η στρατηγική του έχει οδηγήσει σε πτώση κατά 16% των σχετιζόμενων με τα ναρκωτικά εγκλημάτων, ενώ πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν πια πρόσβαση σε θεραπεία. Αν και συμφωνεί με αρκετά σημεία της έκθεσης, δεν πρόκειται να δεχτεί όλες τις συμβουλές της Υπηρεσίας.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: Πηγή: BBC