Έρευνα: Γιατί οι άνθρωποι παχαίνουν όσο μεγαλώνουν

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κρατήσουν σταθερό το βάρος τους όσο μεγαλώνουν. Νέα έρευνα στη Σουηδία εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό. 

Η μεταβολή λιπιδίων στον λιπώδη ιστό μειώνεται καθώς μεγαλώνει ο άνθρωπος με αποτέλεσμα να παχαίνει πιο εύκολα ακόμα κι αν ασκείται περισσότερο.

 Οι επιστήμονες  εξέτασαν τα λιπίδια  σε 54 άνδρες και γυναίκες, σε περίοδο 13 ετών. Τα δείγματα που έλαβαν , ανεξάρτητα από τις αυξομειώσεις βάρους των υποκειμένων, ήταν ότι η μεταβολή λιπιδίων στον λιπώδη ιστό μειώνεται.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι για πρώτη φορά ότι οι διαδικασίες που γίνονται στον λιπώδη ιστό συμβάλλουν στις αλλαγές βάρους του σώματος με τα χρόνια, με τρόπο που δεν εξαρτώνται από άλλους παράγοντες, όπως αναφέρει ο Πίτερ ’ρνερ, καθηγητής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ένας τρόπος για να αυξηθεί η μεταβολή των λιπιδίων είναι η γυμναστική. Η νέα έρευνα, ωστόσο, υποστηρίζει πως για τη διατήρηση του σωματικού βάρους έπειτα από χειρουργείο αφαίρεσης λίπους, η γυμναστική είναι απαραίτητη και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι πριν.

Η παχυσαρκία και οι ασθένειες που σχετίζονται με αυτή έχουν γίνει παγκόσμιο πρόβλημα, όπως υποστηρίζει η Κίρστι Σπάλντινγκ, ερευνήτρια στον τομέα της Βιολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα. 

Η συγκεκριμένη έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Κομητεία της Στοκχόλμης, το σουηδικό ερευνητικό συμβούλιο, το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, το ίδρυμα Νόβο Νόρντισκ, και το σουηδικό ίδρυμα για τον διαβήτη.

Πηγή: Science Daily