Έρευνα: Το λάδι τηγανίσματος επιδεινώνει καρκίνο του εντέρου και κολίτιδα

To τηγάνισμα του φαγητού είναι ευρέως διαδεδομένος τρόπος μαγειρέματος σε όλο τον κόσμο, ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι αυτή η τεχνική έχει επιπτώσεις στην υγεία.

Στην επιστημονική αναφορά που δημοσιεύτηκε στις 23 Αυγούστου στο «Cancer Prevention Research», ο διδακτορικός φοιτητής Τζιάναν Ζανγκ, ο καθηγητής Γκουόντον Ζανγκ και ο επικεφαλής του τμήματος Έρικ Ντέκερ, έδειξαν πως όταν ταΐζουν λάδι τηγανίσματος τα ποντίκια, έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των φλεγμονών του εντέρου, όπως η κολίτιδα, και του καρκίνου του εντέρου, λόγω της εξάπλωσης βακτηρίων ή τοξικών βακτηριακών προϊόντων στην κυκλοφορία του αίματος.

«Οι άνθρωποι με αυτές τις παθήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λάβουν υπόψη τους τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης» δήλωσε η δρ. Τζιάναν Ζανγκ, επικεφαλής της έρευνας. 

Ο Γκουόντον Ζανγκ, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, τονίζει ότι η έρευνα αυτή δεν αποδεικνύει ότι το λάδι τηγανίσματος προκαλεί προβλήματα στο έντερο, όμως, αν οι πάσχοντες καταναλώνουν τρόφιμα που μαγειρεύονται με αυτόν τον τρόπο, κινδυνεύουν να κάνουν την ασθένειά τους πιο επιθετική.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε λάδι κανόλας στο οποίο τηγανίστηκε φαλάφελ στους 190 βαθμούς Κελσίου. Ο Έρικ Ντέκερ, ειδικός στην χημική ανάλυση των λιπών βρήκε τα επίπεδα των λιπαρών οξέων, των ελεύθερων λιπαρών οξέων και το επίπεδο οξείδωσης αυτού του λαδιού.

Ένας συνδυασμός λαδιού κανόλας, το οποίο είναι συνηθισμένο λάδι για τηγάνισμα στην Αμερική, και φρέσκου λαδιού δόθηκε σε μια ομάδα ποντικιών, με σκοπό να μιμηθούν τον ανθρώπινο τρόπο διατροφής, σύμφωνα με τον Γκουόντον Ζανγκ. Εξέτασαν τις φλεγμονές του εντέρου, τη διαρροή του και τους όγκους.

«Οι όγκοι είχαν διπλάσιο μέγεθος στην ομάδα χειρισμού συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου» δήλωσε ο Γκουόντον Ζανγκ.

Οι ερευνητές φιλοδοξούν τα νέα αυτά δεδομένα να κινητοποιήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Πηγή: Science Daily