Τέσσερις ακόμη νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σε έξαρση η νόσος

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον Ιό του Δυτικού Νείλου, ο ιός είναι σε πλήρη έξαρση και οι θάνατοι αυξάνονται.

Την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 47 κρούσματα και 4 θάνατοι ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι τις 22/08/2019 (15.00μ.μ.), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί ενενήντα έξι (96) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα πενήντα εννέα (59) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τριάντα επτά (37) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (Πίνακας 1). Έχουν καταγραφεί δέκα θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών.



Επιπρόσθετα, από το σύστημα επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του ΔΝ σε ιπποειδή που διενεργεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την περίοδο 2019, έως τις 12/08/2019, έχουν καταγραφεί δεκατρία περιστατικά πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή, σε οικισμούς των Δήμων: Αβδήρων Π.Ε. Ξάνθης, Τοπείρου Π.Ε. Ξάνθης, Τυρνάβου Π.Ε. Λάρισας, Σοφάδων Π.Ε. Καρδίτσας, Βισαλτίας Π.Ε. Σερρών, Ωραιοκάστρου Μητροπολιτικής Ενότητας (Μ.Ε.) Θεσσαλονίκης, Κρωπίας και Μαρκοπούλου-Μεσογαίας Ανατολικής Αττικής. Η καταγραφή ιπποειδών πρόσφατα μολυνθέντων από τον ιό του Δυτικού Νείλου υποδηλώνει την κυκλοφορία του ιού και σε αυτές τις περιοχές.

Ο Ε.Ο.Δ.Υ. διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά, και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης.

Ατομικά μέτρα προστασίας από τα μολυσμένα κουνούπια

• Κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα: 
- μακριά μανίκια και παντελόνια 
- ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα 
• Εντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα & επάνω από τα ρούχα 
- εγκεκριμένα στη χώρα 
- με αποτελεσματικές δραστικές ουσίες όπως: 
• DEET 
• Πικαριδίνη/ικαριδίνη 
• ΙR3535 
• Citriodiol ή Eucalyptus citriodora oil, hydrated, cyclized (ec oil (h/c))

Μέτρα πρόληψης στο σπίτι

• Σήτες σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού 
• Ανεμιστήρες (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικά 
• Εντομοκτόνα - εντομοαπωθητικά χώρου (εγκεκριμένα στη χώρα): φιδάκια, ταμπλέτες ή υγρά (στην πρίζα), αεροζόλ κλπ

Πηγή: skai.gr