Κλείσιμο

Υψηλή αρτηριακή πίεση στα 30 απειλεί την υγεία του εγκεφάλου

’τομα που βρίσκονται σε ηλικίες 30 με 40 ετών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με την αρτηριακή τους πίεση, καθώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με έρευνα, 500 άνθρωποι, γεννημένοι από το 1946 και μετά, οι οποίοι είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση δείχνουν σημάδια  ζημιάς στα αιμοφόρα αγγεία και συρρίκνωση του εγκεφάλου.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για «κρίσιμη περίοδο» στις ηλικίες 30 με 40 για την υγεία του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται με ασθένειες του εγκεφάλου, όπως η άνοια. 

Οι ερευνητές θέλησαν, όμως, να εξετάσουν περαιτέρω τη συγκεκριμένη ένδειξη. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Neurology, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μέτρηση της πίεσής τους και στη συνέχεια σε μαγνητικές στο κεφάλι.

Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε ηλικίες 36 με 43, συγκεκριμένα, συνδέεται με συρρίκνωση του εγκεφάλου. Αν και η συρρίκνωση εγκεφάλου είναι κάτι που έρχεται με τα χρόνια ούτως ή άλλως, και ακόμα πιο γρήγορα σε αυτούς που πάσχουν από νευρο-εκφυλιστικές ασθένειες, τα άτομα που εξετάστηκαν δεν έδειξαν κάποιο είδος προδιάθεσης για τέτοιες ασθένειες.

Συνεπώς, οι ερευνητές θα πρέπει να συνεχίσουν τις μελέτες τα επόμενα χρόνια. Ο καθηγητής κλινικής νευρολογίας του πανεπιστημίου του Λονδίνου UCL, Τζόναθαν Σκοτ, δήλωσε πως η αρτηριακή πίεση στην ηλικία των 30 μπορεί να δείξει συμπτώματα δεκαετίες αργότερα, γι’αυτό είναι σημαντικές οι μελέτες και η πρόληψη και η θεραπεία, έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη υγεία του εγκεφάλου. 

Πηγή: BBC.com