Ψεύτικα φάρμακα

 Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών προτρέπει τις κυβερνήσεις να ελέγχουν στενότερα τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων. Προειδοποιεί ότι το 10% των φαρμάκων σε όλο τον κόσμο είναι ψεύτικα, ενώ το ποσοστό αυτό ίσως να φτάνει και το 50 % στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το Λίπιτορ είναι η αληθινή εκδοχή ενός εκ των δημοφιλέστερων φαρμάκων στον κόσμο: μειώνει την χοληστερίνη, κάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Αποτελεί όμως και στόχο για αυτούς που παράγουν τα ψεύτικα φάρμακα. Πρόκειται για μια επιχείρηση που συνεχώς επεκτείνεται και αυξάνει.

Παγκόσμιες μελέτες καταδεικνύουν ότι σε τέσσερα χρόνια η αγορά των ψεύτικων φαρμάκων θα δίνει κέρδη αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο. Πιστεύεται ότι το 10 τοις εκατό όλων των φαρμάκων που πωλούνται στον κόσμο είναι ψεύτικα. Τα "έξυπνα" πακέτα ενδέχεται να κρύβουν επικίνδυνες ή ακόμη και θανατηφόρες ουσίες. Μεγάλο μέρος της παράνομης δραστηριότητας εξακολουθεί να προέρχεται από τα ναρκωτικά, όμως οι συμμορίες βλέπουν πιο προσοδοφόρες αγορές να ανοίγονται στην αντιγραφή νόμιμων φαρμάκων. Και οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι ο πρωτεύων στόχος.

Το Διαδίκτυο παίζει επίσης τον δικό του ρόλο. Νόμιμοι δικτυακοί τόποι, όπως αυτός, έχουν δημιουργήσει νέες αγορές για φάρμακα παντού. Φάρμακα που πωλούνται από μη ελεγχόμενους τόπους συχνά δεν απαιτούν συνταγή γιατρού.

Η μεγάλη ζήτηση για φάρμακα κατά της ανικανότητας και χάπια αδυνατίσματος μεγεθύνει το πρόβλημα. Οι αρχές θέλουν καλύτερους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ωστόσο, πρόκεται για παγκόσμιο πρόβλημα και η διεθνής συνεργασία δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: Πηγή: BBC