Πώς θα λειτουργούν τα διαγνωστικά από Πέμπτη - Στον αέρα οι ασφαλισμένοι

Στον αέρα χιλιάδες ασφαλισμένοι που προγραμματίζουν εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Τα διαγνωστικά κέντρα αποφάσισαν μεν να επαναλειτουργήσουν από αύριο Πέμπτη παρά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ θα το επωμίζεται ο ασφαλισμένος, προτρέποντάς τον να το εισπράξει στη συνέχεια από τον ίδιο τον Οργανισμό.

Παράλληλα, τα διαγνωστικά κέντρα θα χαρίζουν στους ασφαλισμένους το ποσό της δικής τους συμμετοχής στο κόστος των εξετάσεων.

Πάντως ο υπουργός υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ξεκαθάρισε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να διεκδικήσουν οι ασφαλισμένοι τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ.

Χαρακτήρισε "παράνομο" το συγκεκριμένο είδος κινητοποίησης των διαγνωστικών κέντρων και επισήμανε ότι κάτι τέτοιο οδηγεί σε de facto καταγγελία των συμβάσεων.

Σύμφωνα με τον κύριο Ξανθό, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της περιοχής τους, όπου έχει δοθεί εντολή να πραγματοποιούνται εξετάσεις και χωρίς ραντεβού.

«Δυστυχώς οι απόψεις, τις οποίες διατύπωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεν έγιναν αποδεκτές, διότι δείχνουν ότι υπάρχει μία υποκρισία στην έννοια του να βοηθήσουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη» τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια θα συνεδριάσουν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα για να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Τη θέση της διαχώρισε η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, η οποία αναστέλλει κάθε κινητοποίηση έως την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

ΚΚΕ: Ο υπουργός Υγείας έδωσε "αέρα στα πανιά" των επιχειρηματιών των διαγνωστικών 

«Η πρόσφατη 'κινητοποίηση' των επιχειρηματιών των διαγνωστικών κέντρων, αποκάλυψε ότι με την πολιτική και του ΣΥΡΙΖΑ, των περικοπών στην υγεία, των 'κλειστών προϋπολογισμών', του υποβαθμισμένου δημόσιου τομέα και του επιχειρηματικού που 'ζει και βασιλεύει' στην υγεία, αφήνει έκθετο το λαό μπροστά στις ανάγκες του» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας.

Όπως επισημαίνει το ΚΚΕ, ο λαός «στο μεν δημόσιο δε μπορεί να κάνει ένα μεγάλο μέρος των εξετάσεων, στο δε ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα να υπόκειται τον εκβιασμό 'πλήρωσε αλλιώς δεν έχει εξετάσεις'. Αυτό το Δημόσιο μαζί με τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, συνθέτουν το αντιλαϊκό σύστημα υγείας που η υγεία του λαού αποτελεί 'κόστος' και ταυτόχρονα πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματιών. Είναι το παιδί της 'δίκαιης' και 'βιώσιμης' ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ».

«Την ώρα που η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι δεν θα δώσει τα 'φιλέτα' της δημόσιας υγείας στους επιχειρηματίες, αποκαλύπτεται ότι αυτό ήδη έχει γίνει αφού το 70% - 90% των διαγνωστικών εξετάσεων πραγματοποιούνται μόνο στους επιχειρηματικούς ομίλους στην υγεία.

Την ώρα που οι ασθενείς εκβιάζονται από τους επιχειρηματίες των διαγνωστικών κέντρων να πληρώσουν - οι οποίοι δε χρωστάνε σε κανέναν τίποτα - για τις εξετάσεις τους, ο υπουργός Υγείας διακηρύσσει ότι οι επιχειρηματίες μας χρειάζονται, γιατί το δημόσιο δε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, δίνοντας έτσι 'αέρα στα πανιά τους'» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Αποκαλύφθηκε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο η κοροϊδία της κυβέρνησης προς το λαό για τις δήθεν φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις στην υγεία, τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτά τα μέτρα που ξεκίνησαν από το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια από τη ΝΔ, αποδείχτηκαν τροφοδότης του ΣΥΡΙΖΑ πριν και τώρα τροφοδότης της ΝΔ. 'Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο' της αντιλαϊκής πολιτικής» επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Τώρα δυνατό ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές. Για να δοθεί ισχυρή απάντηση από το λαό με τους αγώνες του για αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη και δωρεάν υγεία. Για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, για να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στις δημόσιες μονάδες υγείας, να εξοπλιστούν με σύγχρονα και επαρκή σε αριθμό μηχανήματα, να λειτουργούν όλο το 24ωρο και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλους απολύτως δωρεάν» καταλήγει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.


Πηγή: skai.gr - Λουίζα Κροντήρη