ΥΓΕΙΑ


Θανατηφόρα η ρήξη κοιλιακής αορτής για 9 στα δέκα άτομα

Tο ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής σαφέστατα προτιμάει τους άντρες, και παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά είναι άγνωστης αιτιολογίας, βασικότερος παράγοντας κινδύνου θεωρείται το κάπνισμα που πενταπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης του.

 
Ενενήντα τοις εκατό θνητότητα έχει η ρήξη κοιλιακής αορτής, σύμφωνα με τον καθηγητή Αγγειοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Κακίση, ο οποίος αναφέρει ότι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής σαφέστατα προτιμάει τους άντρες, και παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά είναι άγνωστης αιτιολογίας, βασικότερος παράγοντας κινδύνου θεωρείται το κάπνισμα που πενταπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης του.

Ο κ. Κακίσης μιλώντας στο Πρακτορείο FM τονίζει ότι θα πρέπει να κάνουν τρίπλεξ κοιλιακής αορτής, όλοι άντρες άνω των 65 ετών εφόσον υπάρχει κληρονομικό ιστορικό, ή είναι καπνιστές, ενώ αντίθετα οι γυναίκες που δεν έχουν κληρονομικό ιστορικό δεν χρειάζεται να κάνουν την εν λόγω εξέταση, γιατί οι πιθανότητες να εμφανίσουν ανεύρυσμα είναι απειροελάχιστες.

Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξης:

Τι είναι ανεύρυσμα;

Το ανεύρυσμα είναι η εντοπισμένη διάταση, η αύξηση της διαμέτρου δηλαδή μίας αρτηρίας, σε ποσοστό άνω του 50% της φυσιολογικής διαμέτρου.

Εκεί δηλαδή που η αρτηρία είναι σαν ένας σωλήνας που μεταφέρει αίμα, σε κάποιο σημείο φουσκώνει και γίνεται σαν μπαλόνι. Και όπως με οποιοδήποτε μπαλόνι όταν αυτό φουσκώσει υπερβολικά, αρχίζει να υπάρχει ο κίνδυνος της ρήξης.

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι η διόγκωση, το ξεχείλωμα τοπικά στην κοιλιά της αορτής, του μεγαλύτερου αγγείου που μεταφέρει αίμα από την καρδιά στα πόδια.

Η αορτή, ξεκινάει από την καρδιά και καταλήγει στην κοιλιακή περιοχή μέσω του κέντρου του στήθους. Είναι ο κύριος προμηθευτής αίματος στο σώμα και μία ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, απειλητική για τη ζωή του ασθενή.

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής μπορεί να σπάσει, προκαλώντας μεγάλη αιμορραγία ακόμα και θάνατο. Η ρήξη κοιλιακής αορτής έχει 90% θνητότητα. Στην κοιλιακή αορτή αναπτύσσεται το 80% των ανευρυσμάτων. Μπροστά από την σπονδυλική στήλη και πίσω από τα όργανα της κοιλίας.

Ποιες είναι οι αιτίες που δημιουργούνται τα ανευρύσματα

Το ανεύρυσμα ουσιαστικά είναι άγνωστης αιτιολογίας. Είναι μία εκφύλιση του τοιχώματος της αορτής, εξαιτίας της οποίας διατείνεται.

Ξέρουμε όμως ότι ο βασικότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής είναι το κάπνισμα, το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ανευρύσματος κατά πέντε φορές. Σε μικρότερο βαθμό ενοχοποιείται το οικογενειακό ιστορικό, που διπλασιάζει τον κίνδυνο. Ακόμα λιγότερο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι αρτηριοσκλήρυνση ή υπερχοληστερολαιμία.

 Γίνεται να το προλάβουμε εφόσον γνωρίζουμε ότι δεν δίνει συμπτώματα; 

Αν περιμένουμε να εμφανιστούν συμπτώματα είναι πάρα πολύ αργά. Ο μόνος τρόπος να προληφθεί είναι να γίνει μία απεικονιστική εξέταση. Συνήθως αυτό είναι ένα υπερηχογράφημα κοιλίας που γίνεται για κάποιον άλλο λόγο, για να ελεγχθεί πχ χοληδόχος κύστη, προστάτης, νεφροί. Η καλύτερη εξέταση όμως για τη διάγνωση ενός ανευρύσματος κοιλιακής αορτής είναι το τρίπλεξ κοιλιακής αορτής.

Εφόσον είναι τόσο επικίνδυνο και θανατηφόρο όπως μας είπατε, γιατί δεν έχει μπει στις εξετάσεις πρώτης γραμμής;

Γιατί είναι σχετικά σπάνιο. Η συχνότητα του είναι περίπου ένα τοις εκατό.

Οι οδηγίες σήμερα λένε ότι θα πρέπει να κάνουν τρίπλεξ κοιλιακής αορτής όλοι άντρες άνω των 65 ετών, εφόσον υπάρχει κληρονομικό ιστορικό, ή καπνίζουν.

Αν και επειδή το ανεύρυσμα προτιμά τους άντρες πολύ περισσότερο από τις γυναίκες, καλό είναι ένας άντρας μετά τα εξήντα σε κάθε περίπτωση να κάνει ένα υπερηχογράφημα κοιλιακής αορτής μία φορά στη ζωή του.

Μία γυναίκα που δεν έχει κληρονομικό ιστορικό δεν χρειάζεται να κάνει υπερηχογράφημα κοιλιακής αορτής ποτέ, γιατί η πιθανότητα να εμφανίσει ανεύρυσμα είναι απειροελάχιστη. Αν βρεθεί ένα ανεύρυσμα κάτω από πέντε εκατοστά, το παρακολουθούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με εξέταση, και επεμβαίνουμε όταν ξεπεράσει τα πέντε εκατοστά.

Πότε πάμε στο νοσοκομείο τρέχοντας;

Εάν αισθανθούμε οποιοδήποτε πόνο είτε στην κοιλιά είτε στην πλάτη. Αυτό είναι σημείο επικείμενης ρήξης. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλο σύμπτωμα, το ανεύρυσμα που δεν έχει σπάσει είναι τελείως ασυμπτωματικό. Για να πέσει η πίεση ή να γίνει ταχυκαρδία θα πρέπει να έχει ήδη σπάσει.

 
 
Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων θα φιλοξενήσει η Αθήνα το 2023
Ένα σημαντικότατο ιατρικό συνέδριο, το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων, στο οποίο θα συμμετάσχουν 3.500...
18.09.2019, 18:09
Κικίλιας στον ΣΚΑΪ: Αυστηρή απαγόρευση καπνίσματος και στις παιδικές χαρές
Τα πρόστιμα θα είναι ανάλογα με το παράπτωμα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
18.09.2019, 09:31
Φαρμακευτικός Σύλλογος: Όχι σε δωρεάν διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις
'Άλλωστε, φανταζόμαστε ότι το υπουργείο δεν απηύθυνε την ίδια πρόταση στους γιατρούς περί δωρεάν εξέτασης...
17.09.2019, 13:31
Διαβήτης και αντισυλληπτικά: Τι επισημαίνουν νέες μελέτες
Επιπλέον, μία γυναίκα με περισσότερους συνολικούς κύκλους εμμηνόρροιας στη ζωή της (πάνω από 470 έναντι κάτω...
17.09.2019, 10:35
Εξαπλάσιος ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτης στα παχύσαρκα άτομα
Από μόνα τους ούτε η γενετική προδιάθεση, ούτε ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής σχετίζονται με τόσο αυξημένο...
16.09.2019, 10:35
Κικίλιας στον ΣΚΑΪ: Τι είπε για τα σχέδια του υπουργείου για τα νοσοκομεία
Στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ μίλησε ο Βασίλης Κικίλιας για θέματα υγείας, με αφορμή το θέμα των...
15.09.2019, 11:15
Φοιτητής Ιατρικής βρήκε τη θεραπεία που του έσωσε τη ζωή
Ο Φαζγκενμπάουμ ελπίζει ότι η δική ιστορία θα βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν δύναμη για να παλέψουν.
15.09.2019, 08:46
Έρευνα: Τα αντιβιοτικά μειώνουν το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών
Η λήψη αντιβιοτικού πριν από την έναρξη ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο μειώνει δραματικά τις...
13.09.2019, 14:47
Υγεία για Όλους: Χαμηλά τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών Ρομά
Σε χαμηλά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών Ρομά, καθώς σύμφωνα με έρευνα του...
13.09.2019, 12:54
Καταγγελία σωματείου εργαζομένων για εμφάνιση ποντικών σε νοσοκομείο Κιλκίς
Για εμφάνιση ποντικών σε θάλαμο ασθενών στο νοσοκομείο Κιλκίς κάνει λόγο καταγγελία του σωματείου...
13.09.2019, 12:49

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 23  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.