ΥΓΕΙΑ


Θανατηφόρα η ρήξη κοιλιακής αορτής για 9 στα δέκα άτομα

Tο ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής σαφέστατα προτιμάει τους άντρες, και παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά είναι άγνωστης αιτιολογίας, βασικότερος παράγοντας κινδύνου θεωρείται το κάπνισμα που πενταπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης του.

 
Ενενήντα τοις εκατό θνητότητα έχει η ρήξη κοιλιακής αορτής, σύμφωνα με τον καθηγητή Αγγειοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Κακίση, ο οποίος αναφέρει ότι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής σαφέστατα προτιμάει τους άντρες, και παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά είναι άγνωστης αιτιολογίας, βασικότερος παράγοντας κινδύνου θεωρείται το κάπνισμα που πενταπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης του.

Ο κ. Κακίσης μιλώντας στο Πρακτορείο FM τονίζει ότι θα πρέπει να κάνουν τρίπλεξ κοιλιακής αορτής, όλοι άντρες άνω των 65 ετών εφόσον υπάρχει κληρονομικό ιστορικό, ή είναι καπνιστές, ενώ αντίθετα οι γυναίκες που δεν έχουν κληρονομικό ιστορικό δεν χρειάζεται να κάνουν την εν λόγω εξέταση, γιατί οι πιθανότητες να εμφανίσουν ανεύρυσμα είναι απειροελάχιστες.

Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξης:

Τι είναι ανεύρυσμα;

Το ανεύρυσμα είναι η εντοπισμένη διάταση, η αύξηση της διαμέτρου δηλαδή μίας αρτηρίας, σε ποσοστό άνω του 50% της φυσιολογικής διαμέτρου.

Εκεί δηλαδή που η αρτηρία είναι σαν ένας σωλήνας που μεταφέρει αίμα, σε κάποιο σημείο φουσκώνει και γίνεται σαν μπαλόνι. Και όπως με οποιοδήποτε μπαλόνι όταν αυτό φουσκώσει υπερβολικά, αρχίζει να υπάρχει ο κίνδυνος της ρήξης.

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι η διόγκωση, το ξεχείλωμα τοπικά στην κοιλιά της αορτής, του μεγαλύτερου αγγείου που μεταφέρει αίμα από την καρδιά στα πόδια.

Η αορτή, ξεκινάει από την καρδιά και καταλήγει στην κοιλιακή περιοχή μέσω του κέντρου του στήθους. Είναι ο κύριος προμηθευτής αίματος στο σώμα και μία ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, απειλητική για τη ζωή του ασθενή.

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής μπορεί να σπάσει, προκαλώντας μεγάλη αιμορραγία ακόμα και θάνατο. Η ρήξη κοιλιακής αορτής έχει 90% θνητότητα. Στην κοιλιακή αορτή αναπτύσσεται το 80% των ανευρυσμάτων. Μπροστά από την σπονδυλική στήλη και πίσω από τα όργανα της κοιλίας.

Ποιες είναι οι αιτίες που δημιουργούνται τα ανευρύσματα

Το ανεύρυσμα ουσιαστικά είναι άγνωστης αιτιολογίας. Είναι μία εκφύλιση του τοιχώματος της αορτής, εξαιτίας της οποίας διατείνεται.

Ξέρουμε όμως ότι ο βασικότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής είναι το κάπνισμα, το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ανευρύσματος κατά πέντε φορές. Σε μικρότερο βαθμό ενοχοποιείται το οικογενειακό ιστορικό, που διπλασιάζει τον κίνδυνο. Ακόμα λιγότερο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι αρτηριοσκλήρυνση ή υπερχοληστερολαιμία.

 Γίνεται να το προλάβουμε εφόσον γνωρίζουμε ότι δεν δίνει συμπτώματα; 

Αν περιμένουμε να εμφανιστούν συμπτώματα είναι πάρα πολύ αργά. Ο μόνος τρόπος να προληφθεί είναι να γίνει μία απεικονιστική εξέταση. Συνήθως αυτό είναι ένα υπερηχογράφημα κοιλίας που γίνεται για κάποιον άλλο λόγο, για να ελεγχθεί πχ χοληδόχος κύστη, προστάτης, νεφροί. Η καλύτερη εξέταση όμως για τη διάγνωση ενός ανευρύσματος κοιλιακής αορτής είναι το τρίπλεξ κοιλιακής αορτής.

Εφόσον είναι τόσο επικίνδυνο και θανατηφόρο όπως μας είπατε, γιατί δεν έχει μπει στις εξετάσεις πρώτης γραμμής;

Γιατί είναι σχετικά σπάνιο. Η συχνότητα του είναι περίπου ένα τοις εκατό.

Οι οδηγίες σήμερα λένε ότι θα πρέπει να κάνουν τρίπλεξ κοιλιακής αορτής όλοι άντρες άνω των 65 ετών, εφόσον υπάρχει κληρονομικό ιστορικό, ή καπνίζουν.

Αν και επειδή το ανεύρυσμα προτιμά τους άντρες πολύ περισσότερο από τις γυναίκες, καλό είναι ένας άντρας μετά τα εξήντα σε κάθε περίπτωση να κάνει ένα υπερηχογράφημα κοιλιακής αορτής μία φορά στη ζωή του.

Μία γυναίκα που δεν έχει κληρονομικό ιστορικό δεν χρειάζεται να κάνει υπερηχογράφημα κοιλιακής αορτής ποτέ, γιατί η πιθανότητα να εμφανίσει ανεύρυσμα είναι απειροελάχιστη. Αν βρεθεί ένα ανεύρυσμα κάτω από πέντε εκατοστά, το παρακολουθούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με εξέταση, και επεμβαίνουμε όταν ξεπεράσει τα πέντε εκατοστά.

Πότε πάμε στο νοσοκομείο τρέχοντας;

Εάν αισθανθούμε οποιοδήποτε πόνο είτε στην κοιλιά είτε στην πλάτη. Αυτό είναι σημείο επικείμενης ρήξης. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλο σύμπτωμα, το ανεύρυσμα που δεν έχει σπάσει είναι τελείως ασυμπτωματικό. Για να πέσει η πίεση ή να γίνει ταχυκαρδία θα πρέπει να έχει ήδη σπάσει.

 
 
ΠΟΥ: Η επιδημία του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό δεν συνιστά παγκόσμια απειλή
Η Επιτροπή αυτή έκρινε ότι η επιδημία του Έμπολα συνιστά όντως απειλή για τη ΛΔ του Κονγκό και την γύρω...
14.06.2019, 22:18
Καμπανάκι ΣΦΕΕ για ελλείψεις στα φάρμακα με ευθύνη του υπουργείου Υγείας
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΕ καταγγέλλει «ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς» του υπουργείου στη διαδικασία της...
13.06.2019, 19:02
Aναστολή των κινητοποιήσεων στα διαγνωστικά κέντρα
Περάν των όσων είχε δεσμευθεί ο κ. Ξανθός, στην προηγούμενη συνάντηση, σήμερα Πέμπτη δεσμεύτηκε για τη...
13.06.2019, 15:51
Τέλος οι δωρεάν εξετάσεις στα διαγνωστικά-Συνεχίζεται η ταλαιπωρία
Σε αδιέξοδο βρίσκεται η περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνουν τις...
13.06.2019, 08:15
Ανώτατη διεθνής διάκριση για τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Μελέτιο Α. Δημόπουλο
Το βραβείο απονεμήθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης των μελών της παγκόσμιας ομάδας μελέτης του...
12.06.2019, 21:15
Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ για τον Έμπολα. Αποτελεί παγκόσμια επιδημία;
Η ασθένεια εξαπλώθηκε αυτήν την εβδομάδα στην Ουγκάντα και σήμερα Τετάρτη ένα αγοράκι απεβίωσε ενώ έχουν...
12.06.2019, 19:49
Πώς θα λειτουργούν τα διαγνωστικά από Πέμπτη - Στον αέρα οι ασφαλισμένοι
Τι αποφάσισαν οι γιατροί των διαγνωστικών κέντρων. Πώς θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι
12.06.2019, 15:49
«Εποικοδομητική» η συνάντηση Ξανθού - διαγνωστικών κέντρων για το clawback
Το πρωί της Τρίτης στις 10 οι εκπρόσωποι των εργαστηριούχων θα συνεδριάσουν για να καθορίσουν τη στάση τους.
11.06.2019, 18:26
ΠΟΕΔΗΝ: Καναδός στη Σαντορίνη κατέβαλε 590 ευρώ για αιματολογικές! (pic)
Και νέες καταγγελίες από την ΠΟΕΔΗΝ για τον τρόπο λειτουργίας του Νοσοκομείου της Σαντορίνης
11.06.2019, 12:37
Ο ύπνος «θρέφει» τα παιδιά
Τα παιδιά που παίρνουν έναν μεσημεριανό υπνάκο 30 έως 60 λεπτών, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα...
10.06.2019, 10:06

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 21  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.