Τεράστια κενά και ελλείψεις στο πολυδιαφημισμένο νοσοκομείο Σαντορίνης

Σοβαρές ελλείψεις στο πολυδιαφημισμένο νοσοκομείο Σαντορίνης καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για νοσηλευτικό ίδρυμα με κλινικές μόνον στο οργανόγραμμα, αφού δεν υπάρχει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα τις λειτουργήσει.

Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο την θερινή περίοδο, καθότι το νησί αναμένεται να κατακλυστεί από εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, το πολυδιαφημισμένο, δια στόματος του πρωθυπουργού, νοσοκομείο της Σαντορίνης εξακολουθεί να αποτελεί κέντρο αεροδιακομιδών, αφού δεν είναι σε θέση να παρέχει ουσιαστικές ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους του νησιού, αλλά και στις εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά έχει με την παγκόσμια πρωτοτυπία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, ο διοικητής του να είναι ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ με «σημαντικό προσόν» να είναι φίλος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Και προφανώς, σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, το δεύτερο προσόν… ήταν αυτό που μέτρησε ώστε να τοποθετηθεί στην θέση του διοικητή.

Στις 15 Ιουλίου 2016 (ημέρα εγκαινίων του Νοσοκομείου), ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,
  • διαβεβαίωνε τις γυναίκες της Σαντορίνης, ότι θα γενούν πλέον στον τόπο τους. Και η ΠΟΕΔΗΝ, διερωτάται: πώς, με μία γυναικολόγο κι έναν παιδίατρο;
  • έλεγε ότι οι νεφροπαθείς δεν θα χρειάζεται να ξενιτεύονται για μια αιμοκάθαρση, αλλά θα την κάνουν στον τόπο τους. Και η ΠΟΕΔΗΝ, διερωτάται: πώς και πού; Σε μία εξοπλισμένη μεν μονάδα τεχνητού νεφρού, αλλά χωρίς νεφρολόγο;
  • δήλωνε ότι έχει πλήρως εξοπλισμένο χειρουργείο. Με την ΠΟΕΔΗΝ να διερωτάται: και θα λειτουργεί 30 ημέρες τον μήνα, 12 μήνες τον χρόνο, με έναν χειρουργό και έναν αναισθησιολόγο;
  • δήλωνε περήφανος για την Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, πέντε κλινών, με την ΠΟΕΔΗΝ να επισημαίνει ότι λειτουργεί με μεγάλη επισφάλεια, αφού υπάρχει μόνο ένας γιατρός, ενώ δεν υπάρχει τμήμα Αιμοδοσίας.

Κι όλα αυτά ενώ το νοσοκομείο λειτουργεί, όπως προαναφέρθηκε, ως ΑΕ, με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών κατά πολύ υψηλότερο και από αυτό των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και κλινικών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, επισημαίνει ο Μιχάλης Γιαννάκος, τουρίστρια από την Αυστραλία η οποία κατέβαλε για αξονική εγκεφάλου 300 ευρώ και 40 ευρώ για την εξέτασή της, ως έκτακτο περιστατικό.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η αξονική εγκεφάλου σε ασθενείς που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ στα δημόσια νοσοκομεία χρεώνεται 71 ευρώ (με βάση το Προεδρικό Διάταγμα Π.Δ. 157/1991, σελ. 1047), ενώ ίδια χρέωση έχει και στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές, με βάση το κρατικό τιμολόγιο.

Στο νοσοκομείο της Σαντορίνης, όμως, συνεχίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ο ευρωπαίος τουρίστας ή μετανάστης χωρίς ΑΜΚΑ, χρεώνεται 150 ευρώ και ο τουρίστας ή μετανάστης που κατάγεται από χώρα εκτός Ευρώπης 300 ευρώ.

Εξίσου υψηλές όμως είναι και οι αποδοχές του διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της ΑΕΜΥ ΑΕ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.) η οποία ιδρύθηκε με τον Ν.3293/2004 αναλαμβάνοντας την άμεση μεταολυμπιακή αξιοποίηση της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού και στην οποία εντάχθηκε και το νοσοκομείο Σαντορίνης, το μοναδικό, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, δημόσιο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, με την ΚΥΑ 722/ 29-12-2016, οι μηνιαίες αποδοχές του αντιπροέδρου και εντεταλμένου Συμβούλου της εταιρίας ΑΕΜΥ Α.Ε. (που είναι ο διοικητής του νοσοκομείου Σαντορίνης) καθορίστηκαν στο ποσό των 3.897,07 ευρώ, ενώ σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, του καταβάλλονται και έξτρα αποζημιώσεις και συγκεκριμένα:

  • στον διοικητή του νοσοκομείου Σαντορίνης παραχωρείται σπίτι, το οποίο ενοικιάζεται από την ΑΕΜΥ ΑΕ, ενώ
  • σε ενάμιση μήνα (κατά το διάστημα 18/9/2018 έως 9/11/2018), με αποφάσεις στην Διαύγεια, θα ελάμβανε επιπλέον 3.677 ευρώ, για οδοιπορικά έξοδα και μετακινήσεις εκτός έδρας.

Μετά την δημοσιοποίηση όμως του θέματος από την ΠΟΕΔΗΝ, τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, «αναγκάστηκαν, στις 14/11/2018, να ανακαλέσουν αποφάσεις για 1.020 ευρώ, οπότε το ποσόν του τελικώς κατεβλήθη στον διοικητή του νοσοκομείου, ανήλθε στα 2.657 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις ελλείψεις και τις παρεχόμενες υπηρεσίες:

  • Όταν εγκαινιάστηκε το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, διέθετε 22 γιατρούς, οι οποίοι ήταν τοποθετημένοι στο Κέντρο Υγείας που έκλεισε.
  • Σήμερα 2,5 χρόνια μετά τα εγκαίνια, οι γιατροί του Νοσοκομείου είναι 25, ενώ σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, θα έπρεπε να ήταν 35.
  • Τα 13 κρεβάτια της παθολογικής Κλινικής καλύπτονται από μόλις 2 γιατρούς παθολόγους και έναν ειδικευόμενο.
  • Λείπουν βασικές ειδικότητες (γαστρεντερολόγος, οφθαλμίατρος κα), κάποιες από τις οποίες καλύπτονται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, με ιδιώτες γιατρούς της περιοχής, οι οποίοι αμοίβονται με μπλοκάκι και ταυτοχρόνως διατηρούν το ιδιωτικό ιατρείο τους, ενώ σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιούνται, 6 τουλάχιστον αεροδιακομιδές, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
  • Μέσα σε αυτό το κλίμα, τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, οι γιατροί υποχρεούνται να εργάζονται υπό συνθήκες εντατικοποίησης που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των ασθενών, με αποτέλεσμα, «να μην έχουμε, πλέον, μόνο αεροδιακομιδές ασθενών, αλλά και γιατρών λόγω υπερκόπωσης».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «προσφάτως, πέντε γιατροί, η γυναικολόγος, ο νευρολόγος, η οδοντίατρος, ο αναισθησιολόγος, ο ακτινολόγος, διακομίστηκαν, λόγω υπερκόπωσης, με έκτακτα προβλήματα υγείας, σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας».

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, γιατροί του νοσοκομείου Σαντορίνης, υπέβαλαν αναφορά στον εισαγγελέα Νάξου «για την επικινδυνότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών λόγω εντατικοποίησης». Και φυσικά, τα 40 άτομα προσωπικό του νοσοκομείου εξακολουθούν να στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας, που έκλεισε, δίνοντας τη θέση του, στο πολυδιαφημισμένο νοσοκομείο Θήρας.
Πηγή: skai.gr - Δημήτρης Λάππας