ΥΓΕΙΑ


«Φως» στα αόρατα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

'Οπως ανέφερε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, Αναστάσιος Ωρολογάς, τα φάρμακα, έχουν καταφέρει να “φρενάρουν” τη νόσο (η οποία είναι γνωστή εδώ και 150 χρόνια) σε ποσοστό 80%. Τα τελευταία 25 χρόνια έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 15 φάρμακα.

 
Φως στα αόρατα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης "ρίχνει" η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (30 Μαΐου). Η κόπωση, το μούδιασμα, η θολή όραση, οι διαταραχές της ούρησης, η κατάθλιψη, είναι κάποια από αυτά τα αόρατα συμπτώματα για την αντιμετώπιση των οποίων, ασθενείς, απευθύνονται σε διάφορες ειδικότητες γιατρών πριν καταλήξουν στον νευρολόγο που θα διαγνώσει την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ). Ωστόσο, η ύπαρξη τέτοιων συμπτωμάτων δεν σημαίνει πάντα ότι ο ασθενής έχει ΣΚΠ.

Η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας στο πλαίσιο του μήνα ευαισθητοποίησης και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την ΣΚΠ, πραγματοποιεί σειρά δράσεων προς ενημέρωση του κοινού .Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη (11:00-19:00), εκδήλωση ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης πραγματοποιείται στον πεζόδρομο Ικτίνου-Τσιμισκή, ενώ αύριο θα διεξαχθεί (20:20-21:00) ποδηλατοδρομία από την Πλατεία Αριστοτέλους προς τον Λευκό Πύργο, ο οποίος θα φωταγωγηθεί. Εκστρατεία ενημέρωσης θα γίνει αύριο και στην Αθήνα (Athens Metro Mall 10Q00-18:00) ενώ στα Τρίκαλα θα φωτιστεί η γέφυρα της πόλης. Στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθεί δράση μαθητών με αναμμένα ρεσό στο Περιστύλιο των Ανακτόρων.

'Οπως ανέφερε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, Αναστάσιος Ωρολογάς, τα φάρμακα, έχουν καταφέρει να “φρενάρουν” τη νόσο (η οποία είναι γνωστή εδώ και 150 χρόνια) σε ποσοστό 80%. Τα τελευταία 25 χρόνια έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 15 φάρμακα.

"Το πιο σημαντικό στην αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι ότι γίνεται παγκόσμια καμπάνια ευαιθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για τα αφανή συμπτώματα της νόσου αλλά και της οικογένειας και του περιβάλλοντος των πασχόντων από Πολλαπλή Σκλήρυνση καθώς και των κυβερνώντων για την βελτίωσης της ζωής των ασθενών", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, Peer Baneke. Παράλληλα επισήμανε ότι αρχικά τα αφανή συμπτώματα της νόσου οδηγούν τους ασθενείς όχι σε νευρολόγους αλλά σε άλλες ειδικότητες όπως οφθαλμίατρους, ουρολόγους , ορθοπαιδικούς κλπ με συνέπεια να ταλαιπωρούνται μέχρι να διαγνωστεί η ΣΚΠ.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης , Νίκος Νίτσας, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό για τους γιατρούς να ξέρουν και να αναγνωρίζουν όλα αυτά τα αόρατα συμπτώματα της νόσου. Παράλληλα, σημείωσε, ότι ο ΙΣΘ προγραμματίζει δράση ευαισθητοποίησης για τα ΑμεΑ ώστε να μπορέσει η πόλη να γίνει φιλική προς τα άτομα αυτά. "Στο εξωτερικό είναι φυσιολογικό να βλέπει κανείς να κυκλοφορούν στο δρόμο άνθρωποι με αναπηρικά καροτσάκια. Εδώ στην πόλη μας δεν το βλέπουμε αυτό , γιατί η πόλη μας δεν είναι φιλική . Φταίμε όλοι, γιατί για κάνουμε εύκολη τη δική μας ζωή, κάνουμε δύσκολη τη ζωή των ανθρώπων που έχουν κινητικά προβλήματα", πρόσθεσε ο κ Νίτσας.

Η ιδέα να αποτελέσουν τα αόρατα συμπτώματα της ΣΚΠ το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας ανήκει στην Δήμητρα Καλογιάννη η οποία πάσχει από Πολλαπλή Σκλήρυνση και παράλληλα είναι μέλος των διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας για την ΣΚΠ. Μιλώντας για τα δικά της αόρατα συμπτώματα η κα Καλογιάννη ανέφερε ότι από τα μαθητικά της χρόνια είχε κόπωση , μούδιασμα, τρέμουλο στο κεφάλι, θολή όραση , κατάθλιψη και προβλήματα στο ουροποιητικό . "Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι στο σχολείο κανείς δεν με ήθελε στα ομαδικά παιχνίδια γιατί ήμουν η χειρότερη , εξαιτίας αυτών των συμπτωμάτων", πρόσθεσε η κα Καλογιάννη.
 
Ιός Δυτικού Νείλου:Στην Ελλάδα τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα για το 2019
Ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ενημερώσει (τον Μάιο 2019) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής...
18.07.2019, 19:44
Ισότητα στο σεξ : Ίδια αντίδραση ανδρών και γυναικών σε εικόνες πορνό
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of...
18.07.2019, 17:50
ΠΟΥ: Διεθνές ζήτημα η επιδημία Έμπολα στο Κονγκό
Περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους. Ο Οργανισμός ζητά ωστόσο να μην κλείσουν σύνορα.
17.07.2019, 22:22
Σάμος: Σε άδεια και ο υπό μετακίνηση παιδίατρος- Τι θα κάνει το υπουργείο
Υπενθυμίζεται πως η έλλειψη παιδιάτρου στο Νοσοκομείο Σάμου προέκυψε καθώς η μοναδική παιδίατρος που...
17.07.2019, 20:31
Νάξος: Από μηνιγγίτιδα πέθανε η 17χρονη Ιταλίδα
Θετικές σε μηνιγγιτιδόκοκκο ήταν οι εργαστηριακές εξετάσεις που διενήργησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας...
17.07.2019, 16:55
Δεν ευθύνεται ο ιός Έμπολα για το θάνατο της 17χρονης Ιταλίδας στην Νάξο
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν είναι συμβατά με τον ιό και οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ διερευνούν περαιτέρω...
17.07.2019, 12:44
Με απόφαση Κικίλια: Λύθηκε το θέμα με τον παιδίατρο στο νοσοκομείο Σάμου
Από χθες 16 Ιουλίου, έχει μετακινηθεί ο Διευθυντής Παιδιατρικής του Κέντρου Υγείας Καρλοβασίου Σάμου στο...
17.07.2019, 11:28
Guardian: Λιγότερες από 7 ώρες ύπνου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες σε υγεία
Βρετανική κυβερνητική οδηγία υποστηρίζει πως λιγότερες από επτά ώρες ύπνου μπορεί να βλάψουν την υγεία των...
17.07.2019, 11:25
Μητσοτάκης στο Υπουργείο Υγείας: Προσλήψεις προσωπικού όπου υπάρχει ανάγκη
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεσμεύεται για μία τολμηρή καινοτόμα πολιτική πρόληψης και στήριξη της...
16.07.2019, 16:05
Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ : Χωρίς παιδίατρο το νοσοκομείο Σάμου
Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου νοσηλεύονται εννέα παιδάκια, ενω είναι...
16.07.2019, 15:41

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 18  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.