Αντιφλεγμονώδη κατά της γρίπης των πτηνών

Οι στατίνες (φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης) μπαίνουν στη φαρέτρα των επιδημιολόγων για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών!

Ακούγεται απίστευτο, κι όμως, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 1ο Διεθνές Σεμινάριο για τη Γρίπη των Πτηνών που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Γιαμαρέλου, επισήμανε ότι οι στατίνες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και στην περίπτωση που ξεσπάσει πανδημία γρίπης, τα φάρμακα αυτά μπορούν τα αποτρέψουν πολλούς θανάτους οι οποίοι οφείλονται στην εντονότατη φλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της Ελλάδας για τη γρίπη των πτηνών, οι επικεφαλής των κτηνιατρικών και υγειονομικών αρχών της χώρας δηλώνουν ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να αποτρέψουν τη μετάδοση του θανατηφόρου ιού, αλλά και να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τυχόν κρούσματα τόσο σε πουλερικά, όσο και στον άνθρωπο.

Στα νοσοκομεία από πέρυσι πραγματοποιούνται ασκήσεις για την αντιμετώπιση κρουσμάτων γρίπης (και όπως υπογράμμισε η κ. Γιαμαρέλου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι εκπαιδευμένο), υπάρχει επάρκεια υλικών και τα νοσοκομεία έχουν θαλάμους μόνωσης, ενώ κάποια από αυτά διαθέτουν και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Εντατικοποίηση των μέτρων.
Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Μπασιάκο, στην οποία πήραν μέρος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, εκπρόσωποι των υπουργείων Υγείας και Εθνικής Άμυνας καθώς και στελέχη που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της νόσου και αποφασίστηκε να συνεχιστεί η αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων βιοασφάλειας και να εντατικοποιηθούν τα μέτρα που αφορούν την προστασία του ανθρώπου.

Όπως ανέφερε στη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, Σπύρος Κυριάκης, όλες οι κτηνιατρικές και συναρμόδιες υπηρεσίες έχουν πάρει και τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης που αποτρέπουν τη μετάδοση της νόσου, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται και οι πτηνοτροφικές μονάδες όπου τα μέτρα είναι αυστηρότατα και ο έλεγχος από τους αρμόδιους κτηνιατρικούς φορείς καθημερινός.

Επιπλέον, η εργαστηριακή υποδομή έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα έγκαιρης διάγνωσης τυχόν κρούσματος από το δίκτυο κτηνιατρικών εργαστηρίων του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τέλος, ο κ. Κυριάκης τόνισε πως φέτος και μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό μολυσμένου αποδημητικού πτηνού και πρόσθεσε πως με το πέρασμα των ημερών οι πιθανότητες μειώνονται καθώς λόγω της καλοκαιρίας του φετινού χειμώνα τα αποδημητικά πουλιά κατά την επιστροφή τους δεν θα περάσουν πάνω από τη χώρα μας.

Αγώνας για το εμβόλιο. Την ίδια ώρα η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δίνει μάχη για την παρασκευή εμβολίου, ή εμβολίων για την πρόληψη της ζωονόσου πριν αυτή μεταλλαχτεί και μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι ο αγώνας της επιστημόνων θα είναι σύντομα νικηφόρος τόσο για την παρασκευή ασφαλών εμβολίων που θα χρησιμοποιηθούν στην πτηνοτροφία όσο και στην πιθανή αντιμετώπιση πανδημίας στον άνθρωπο.
Πηγή: Ορσαλία Φυτά