Άναρχο τοπίο στα γενόσημα: Αυξήσεις αλλά και μειώσεις με τροπολογία

Σύστημα που προστατεύει την ελληνική βιομηχανία γενόσημων φαρμάκων από μεγάλες μειώσεις τιμών που ενδέχεται να υποστούν με το νέο σύστημα τιμολόγησης πέρασε η κυβέρνηση, με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Κανονικά η τιμή ενός γενόσημου ορίζεται στο 65% του προϊόντος αναφοράς. Η ρύθμιση Ξανθού ωστόσο αυξάνει τον συντελεστή στο 75% για «όλα τα γενόσημα» εάν στην πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος έστω ένα σκεύασμα χάσει περισσότερο από το ένα δέκατο της αξίας του σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο Δελτίο Τιμών.

Ερώτημα προκαλεί γιατί το κείμενο της νομοτεχνικής βελτίωσης δεν ορίζει την αύξηση μόνον στο συγκεκριμένο γενόσημο ή στην κατηγορία στην οποία ανήκει, αλλά φαίνεται να καλύπτει όλα τα σκευάσματα.

Στην πράξη η ρύθμιση αποτρέπει μεγάλες μειώσεις τιμών που θα ωφελούσαν τους καταναλωτές και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ανατιμήσεις, αν και το τοπίο παραμένει ακόμα ασαφές.

Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι σε πολλά γενόσημα η τιμή θα κινηθεί προς τα πάνω.

Η τροπολογία και η βελτίωση του κ. Ξανθού υπερψηφίστηκαν χθες και ορίζουν ότι πλέον οι τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων στην Ελλάδα θα υπολογίζονται με βάση τις δύο φθηνότερες χώρες στην ευρωζώνη, αντί για τις τρεις φθηνότερες χώρες στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Σημειώνεται πως στην ΕΕ περιλαμβάνονται χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν χαμηλές τιμές, ενώ στην ευρωζώνη οι τιμές συνήθως είναι υψηλότερες από τις ελληνικές.

ΝΔ: Έρχονται αυξήσεις

«Η κυβέρνηση μετά την αύξηση των τιμών των φαρμάκων και το δώρο εκατοντάδων εκατομμυρίων που έκανε στις πολυεθνικές, αυξάνει τώρα και τις τιμές των γενοσήμων κατά 10%. Επιβαρύνει έτσι και τους ασθενείς καθώς αυξάνει τη δική τους συμμετοχή», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μαστρογεωργίου και προσέθεσε: «Το κόμμα που ισχυρίζεται ότι πολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι είναι ο πιο πρόθυμος υπηρέτης τους και μάλιστα σε βάρος των ασθενέστερων πολιτών».
Πηγή: skai.gr