ΥΓΕΙΑ


Μητσοτάκης: Πλήρης και απόλυτη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε στην κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η οποία ήταν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

 
Την προσωπική του δέσμευση για την πλήρη και απόλυτη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στην κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η οποία ήταν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

'Αφησε μάλιστα αιχμές κατά της κυβέρνησης για πλημμελή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και επικέντρωσε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη: «Όταν, όμως, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κυκλοφορεί με ένα τσιγάρο στο χέρι εντός κλειστών χώρων, για ποιόν αντικαπνιστικό νόμο μιλάμε επιτέλους».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με προσωπική αναφορά από την εμπειρία του με κοντινούς του ανθρώπους που έφυγαν από καρκίνο: «Ήμουν 11 χρονών όταν με φώναξε κοντά του στο νοσοκομείο ο πατέρας της μητέρας μου, Αγαμέμνων Γιαννούκος, ο οποίος πάλευε -μάταια όπως απεδείχθη- να αντιμετωπίσει έναν πολύ επιθετικό καρκίνο του πνεύμονα. Μου είπε τότε: Παιδί μου, εμείς δεν ξέραμε τότε πόσο ζημιά κάνει το κάπνισμα, εσείς τώρα το γνωρίζετε και σε παρακαλώ να μην καπνίσεις ποτέ σου. 'Ακουσα τη συμβουλή του και δεν έβαλα ποτέ τσιγάρο στο στόμα μου. Η μάνα μου, Μαρίκα Μητσοτάκη, όταν διεγνώσθη με καρκίνο του μαστού, είχε το θάρρος σε μια εποχή που ακόμα μιλούσαμε για τον καρκίνο χωρίς να τον ονοματίζουμε -για την ακατανόμαστη ασθένεια, την επάρατο νόσο μιλούσαν όλοι- να βγει και να πει ανοιχτά: Ναι, έχω καρκίνο στο μαστό. Ο καρκίνος μπορεί να πολεμηθεί εφόσον αντιμετωπιστεί σωστά και εφόσον φυσικά διαγνωστεί έγκαιρα. Είχε το θάρρος να μιλήσει δημόσια, λοιπόν, για το πρόβλημά της και πιστεύω ότι ευαισθητοποίησε μια ολόκληρη γενιά γυναικών ώστε να δώσουν προτεραιότητα στην έγκαιρη διάγνωση...Τέλος, όταν ήμουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχα τη μεγάλη χαρά να συνεργαστώ με έναν πολύ σπουδαίο άνθρωπο: τον Δημήτρη Στεφάνου, έναν κρατικό λειτουργό με όλη τη σημασία της λέξης. "‘Εφυγε" πολύ νέος, κάτω των 50 χρόνων, από μια επιθετική μορφή καρκίνου. Δούλευε όμως μέχρι την τελευταία ημέρα και αποτέλεσε υπόδειγμα ανθρώπου ο οποίος αντιμετώπισε αυτή την πρωτοφανή δυσκολία που του έτυχε με θάρρος και απαράμιλλη γενναιότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε τις πέντε βασικές προτάσεις του κόμματος γιο την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου: Πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, επιτάχυνση των διαγνωστικών εξετάσεων, άμεση διενέργεια ακτινοθεραπειών, δημιουργία ειδικών κέντρων αντιμετώπισης καρκίνου και τέλος στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ο καρκίνος πρέπει να αντιμετωπιστεί με τόλμη και γνώση...Η πρόληψη σώζει ζωές. Δεν σώζει ζωές μόνο ως προς τον καρκίνο, αυξάνει το προσδόκιμο και πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα μιας σοβαρής πολιτικής Δημόσιας Υγείας. Μετά ακολουθεί η έγκαιρη διάγνωση». Συνεχίζοντας είπε ότι «για εμάς αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση στις ακτινοθεραπείες τις οποίες χρειάζεται να παίρνουν ασθενείς, όταν αυτή είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία. Και βέβαια το να μπορούμε να έχουμε ειδικά κέντρα αντιμετώπισης του καρκίνου, χορήγησης της χημειοθεραπείας, της ακτινοθεραπείας, διαφορετικά και απομονωμένα από τα βαριά ογκολογικά νοσοκομεία, είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι μπορούμε να το δρομολογήσουμε πολύ σύντομα. Βεβαίως και χρειάζεται αρχείο νεοπλασιών, έχω σοβαρές αμφιβολίες γιατί πρέπει να χρειάζεται ένας ολόκληρος Οργανισμός για να υποστηρίζει αυτό το αρχείο, αλλά είναι σίγουρο ότι χρειαζόμαστε πραγματικά δεδομένα για το τι συμβαίνει στον καρκίνο σήμερα στη χώρα μας.

Και βέβαια πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των πολύ ακριβών νέων φαρμάκων τα οποία έρχονται: είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά αλλά είναι και εξαιρετικά ακριβά. Εκεί νομίζω ότι πρέπει να εναρμονιστούμε με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, ώστε να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε αθροιστικά ως χώρες με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, για να μειώσουμε το κόστος των φαρμάκων αυτών.

Πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Έμφαση έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, στον αντικαπνιστικό νόμο που όπως είπε θα εφαρμοστεί πλήρως και απολύτως και εξήγησε: «Όχι ως υποχρέωση και τιμωρία, αλλά ως δικαίωμα όλων να ζήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα και όσο το δυνατόν περισσότερο». Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε «στο θλιβερό θέαμα της Βουλής. Όπου, έχω κουραστεί να κάνω παρατηρήσεις σε συναδέλφους βουλευτές, σε δημοσιογράφους, σε προσωπικό της Βουλής, το οποίο καπνίζει εντός του Κοινοβουλίου χωρίς κανέναν σεβασμό σε όλους τους υπόλοιπους που βρίσκονται εντός αυτού του χώρου. Χρειάζεται, προφανώς, ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, το οποίο θα εμπλέκει σε αυτήν την προσπάθεια και τις Επαγγελματικές Ενώσεις και τα ίδια τα εστιατόρια και τα καφέ, τα οποία πρέπει να καταλάβουν και αυτά ότι μπορούν να έχουν συγκριτικό και προστιθέμενο πλεονέκτημα εάν εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο, και να υπάρξει μία συνολική συμμαχία των προθύμων, έτσι ώστε ο αντικαπνιστικός νόμος να εφαρμοστεί επιτέλους στη χώρα μας».

 
Προειδοποιήσεις δερματολόγων για τις φθηνές μεταμοσχεύσεις μαλλιών
Οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών που εκτελούνται από μη εξειδικευμένο προσωπικό μπορούν να αφήσουν αφύσικα...
20.04.2019, 17:55
Τα παιδιά που γεννήθηκαν για να σώσουν τα αδέρφια τους
Η συμβολή της κλινικής γενετικής στην πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία γενετικών νοσημάτων.
20.04.2019, 17:32
Θαύμα στην Ιαπωνία: Νεογέννητο γεννήθηκε 268 γραμμάρια και έζησε (vid)
Ένα βρέφος στην Ιαπωνία που είχε γεννηθεί πρόωρα και ζύγιζε μόλις 268 γραμμάρια πήρε εξιτήριο από το...
19.04.2019, 14:03
Μεσήλικες άνδρες με παλμούς άνω των 75 κινδυνεύουν να πεθάνουν από έμφραγμα
Ένας μεσήλικας άνδρας με 75 και πάνω παλμούς καρδιάς το λεπτό σε φάση ηρεμίας, έχει διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου...
18.04.2019, 10:51
ΕΠΙΣΤΗΜΗ— Αποκαταστάθηκε μετά θάνατον εγκεφαλική λειτουργία γουρουνιών
Πρόκειται για επίτευγμα που ίσως ανοίξει τον δρόμο για την επιβίωση του εγκεφάλου και στον περιορισμό των...
17.04.2019, 22:56
Χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπεία για την μείωση της χοληστερίνης
Οι μισοί ασθενείς που παίρνουν στατίνες, την ευρύτερα συνταγογραφούμενη διεθνώς κατηγορία φαρμάκων για τη...
17.04.2019, 09:36
Οι επιστήμονες αναζητούν τις εξωτερικές αιτίες που προκαλούν καρκίνο
Οι επιστήμονες ανοίγουν το «μαύρο κουτί» του καρκίνου, συσχετίζοντας κάθε εξωτερική αιτία με ένα διαφορετικό...
16.04.2019, 10:19
Αντιδιαβητικό φάρμακο αποτελεσματικό κατά της νεφρικής ανεπάρκειας
Ελπίδες για τους ανά τον κόσμο διαβητικούς και νεφροπαθείς φέρνει η ανακοίνωση επιστημόνων στο Παγκόσμιο...
16.04.2019, 09:40
Πιο εύκολη η διακοπή καπνίσματος για τα ζευγάρια
Τα ζευγάρια που προσπαθούν να κόψουν μαζί το κάπνισμα, έχουν εξαπλάσια πιθανότητα επιτυχίας, συγκριτικά με...
15.04.2019, 09:06
Μωρό με τρεις γονείς στην Ελλάδα; Τι δηλώνει η μητέρα, τι απαντά ο γιατρός
Η γυναίκα που έγινε μητέρα με την πρωτοποριακή ελληνική τεχνική μιλά αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τι απαντά ο...
12.04.2019, 13:53

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 21  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.