OHE: Tρεις στους πέντε οροθετικούς έχει πλέον πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία

Σχεδόν τρεις στους πέντε οροθετικούς παγκοσμίως -21,7 εκατομμύρια σε σύνολο 36,9 εκατομμυρίων- λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία, ποσοστό που είναι το υψηλότερο ιστορικά, σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τον ιό HIV και το AIDS, UNAIDS, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ που έχει επιφορτιστεί για τη μάχη κατά του AIDS έκρουσε, ωστόσο, «τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεπάρκεια της χρηματοδότησης.

«Μας λείπουν 7 δισεκ. δολάρια τον χρόνο προκειμένου να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα αποτελέσματά μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκτελεστικός διευθυντής της, Μισέλ Σιμπιντέ.

Το 2017, 36,9 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζούσαν με τον ιό ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (HIV) έναντι 36,3 εκατ. το 2016, σύμφωνα με ετήσια έκθεση της UNAIDS που δημοσιοποιήθηκε στο Παρίσι ενώ 21,7 εκατομμύρια είχαν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία που προλαμβάνει την ανάπτυξη του AIDS. (Εναντι 19,4 εκατ. τo 2016.)

Τον περασμένο χρόνο, 940.000 άνθρωποι στον κόσμο πέθαναν από ασθένειες που συνδέονται με το AIDS (990.000 το 2016), σύμφωνα με τους αριθμούς που δημοσιοποιήθηκαν πριν την διεθνή διάσκεψη για το AIDS που θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ από τις 23 έως τις 27 Ιουλίου.

Ως μέτρο σύγκρισης, στο «πικ» της επιδημίας το 2005, 1,9 εκατομμύρια θάνατοι στον κόσμο συνδέονταν με το AIDS, και μόνο 2 εκατομμύρια φορείς του HIV (σε σύνολο 30 εκατομμυρίων) είχαν πρόσβαση σε θεραπεία.

Τον περασμένο χρόνο καταγράφηκαν 1,8 νέες μολύνσεις, αριθμός που είναι σταθερός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτά τα παγκόσμια αποτελέσματα κρύβουν ωστόσο μεγάλες ανισότητες.

Στη δυτική και κεντρική Αφρική κυρίως, μόνο το 40% των φορέων του ιού έχουν πρόσβαση σε θεραπεία.

«Ορισμένες χώρες εξακολουθούν να μας ανησυχούν, όπως η Νιγηρία, που αντιπροσωπεύει από μόνη της περίπου το 50% όλων των νέων μολύνσεων στη Δυτική Αφρική», σύμφωνα με τον Σιμπιντέ.

Αξίζει να αναφερθεί μάλιστα ότι η επιδημία στη Ρωσία είναι σε φάση γενίκευσης.
Ενώ είχε επικεντρωθεί στους τοξικομανείς που κάνουν χρήση ναρκωτικών σε ενέσιμη μορφή, επηρεάζει όλο και περισσότερο τον γενικό πληθυσμό», εξήγησε ο Σιμπιντέ.

Υπέδειξε ως αιτία «τους νόμους που προβλέπουν αυστηρές ποινές» εμποδίζοντας την εφαρμογή πολιτικών μείωσης των κινδύνων που θα επέτρεπαν στους τοξικομανείς που κάνουν χρήση ενέσιμων ναρκωτικών να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Οι άνθρωποι αυτοί κρύβονται και μολύνουν τους συντρόφους τους.

Ο Σιμπιντέ παραδέχθηκε τις ανεπάρκειες στον αγώνα κατά του AIDS όσον αφορά τα παιδιά.
Το 50% των παιδιών εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε θεραπεία, και τον περασμένο χρόνο σημειώθηκαν 110.000 θάνατοι και 180.000 νέες μολύνσεις. Είναι απαράδεκτο», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ