Κλείσιμο

Ενεργός φυτικός άνθρακας: Ένας ακόμα σύμμαχος στην αποτοξίνωση

Κανένας δεν γνωρίζει ακριβώς πότε ανακαλύφθηκαν οι ιδιότητες του άνθρακα. Πάει πίσω στο χρόνο τόσο πολύ που οι επιστήμονες δεν μπορούν να ορίσουν χρονολογικά την περίοδο που άρχισαν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν πρώτη φορά τον άνθρακα.

Ξέρουμε όμως τα εξής: ότι οι αρχαίοι Ινδοί χρησιμοποιούσαν τον άνθρακα για να καθαρίσουν το πόσιμο νερό και οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν από το 1500 π.Χ για να αποτοξινώνουν τον οργανισμό τους. Επίσης, ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, χρησιμοποιούσε συχνά άνθρακα στις θεραπείες του.

Μια εντυπωσιακή πρώτη εμφάνιση

Ένας Γάλλος χημικός ο Pierre Fleurus Touery , πίστευε τόσο πολύ στις ιδιότητες του άνθρακα, που το 1831 ήπιε μπροστά στους σαστισμένους συναδέλφους του στη γαλλική ιατρική ακαδημία στρυχνίνη δέκα φορές πάνω από το όριο της θανατηφόρας δόσης.

Δεν έπαθε τίποτα κακό από το περίεργο αυτό πείραμα. Εξήγησε όμως στους συναδέλφους του ότι είχε πιει προηγουμένως περίπου 15 γραμμάρια άνθρακα, ο οποίος δέσμευσε το δηλητήριο!

Τι είναι ο ενεργός άνθρακας και πώς παράγεται

Ο άνθρακας είναι ένα 100% φυσικό προϊόν. Είναι στην ουσία μία λεπτή άοσμη, άγευστη, και μη τοξική μαύρη πούδρα. Ο άνθρακας μπορεί να παραχθεί από μπαμπού, ξύλο, φλοιό καρύδας, κ.α., και κατόπιν ειδικής επεξεργασίας δημιουργούνται στην επιφάνειά του αμέτρητοι μικροσκοπικοί πόροι που τον κάνουν προσροφητικό, αποκτά δηλαδή την ικανότητα να προσροφά τις τοξικές ουσίες.

Πώς λειτουργεί στον ανθρώπινο οργανισμό

Παραμένοντας μέσα στον εντερικό σωλήνα ο ενεργός φυτικός άνθρακας απορροφά όλες τις ανεπιθύμητες τοξίνες, όπως τα πρόσθετα τροφίμων, κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, τοξικά βακτήρια, προσροφά τα αέρια και ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου.

Ο ενεργός άνθρακας εξυπηρετεί ως γνωστόν, ένα σημαντικό σκοπό στα νοσοκομεία βοηθώντας την αντιμετώπιση της οξείας δηλητηρίασης. Η υψηλή του απορροφητικότητα του επιτρέπει να συνδέεται με τις τοξίνες στο στομάχι και να μειώνει την ποσότητα του δηλητηρίου που απορροφά το σώμα.

Η σκόνη του άνθρακα είναι ένα εξαιρετικό συνθετικό υλικό το οποίο επικολλάται παντού, συμπεριλαμβανομένων και των τοξινών αποτρέποντάς τες από το να

απορροφηθούν. Χρησιμοποιείται επίσης με επιτυχία για τη θεραπεία του μετεωρισμού και της αεροφαγίας. Ακόμη, βελτιώνει τη δυσάρεστη αναπνοή λόγω της εντερικής ζύμωσης.

Το νέο υγιεινό trend

Όπως και οι περισσότερες διατροφικές τάσεις, η χρήση ενεργού άνθρακα επίσης διαδόθηκε από τη Δύση. H διάσημη τηλεοπτική περσόνα Kim Kardashian και η ηθοποιός Gwyneth Paltrow δροσίζονται με ενεργό άνθρακα που βρίσκουν σε χυμούς ψυχρής έκθλιψης, ο οποίος διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του αναλλοίωτα.

Συνήθως συναντάμε τη χρήση του ενεργού φυτικού άνθρακα στη διατροφή σε ψωμάκια για burger, σε donuts, αλλά και σε δροσιστικά παγωτά. Όπως μας ενημερώνει ο διατροφολόγος Γιώργος Μουλίνος, MS. PhD φυσιολογίας

της άσκησης & της διατροφής: «Ένα παγωτό με ενεργό φυσικό άνθρακα είναι ιδανικό συμπλήρωμα ενός γεύματος, καθώς ευνοεί τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, προωθεί την πέψη και τη λειτουργία του εντέρου, συμβάλλει ενεργά στη μείωση του μετεωρισμού, του φουσκώματος και του τυμπανισμού που ακολουθεί ένα δύσπεπτο μεγάλο γεύμα με πολλές εδώδιμες ίνες, πολλά λιπαρά και άσπρα άλευρα (γλουτένη)».




Μαύρη απόχρωση ως δείγμα αποτοξίνωσης

Το μαύρο χρώμα του φυτικού άνθρακα, αυτής της φυσικής χρωστικής, είναι εμφανές και μετά τη διαδικασία της πέψης και είναι απόλυτα φυσιολογικό να παρατηρηθούν κενώσεις μαύρου χρώματος μετά την κατανάλωση τροφών με φυτικό ενεργό άνθρακα. Το χρώμα των κενώσεων που ακολουθεί την κατανάλωση φυτικού ενεργού άνθρακα είναι σκούρο έως και μαύρο, όπως όμοια συμβαίνει και με την κατανάλωση παντζαριών ή άλλων τροφίμων με χρώμα, τα οποία χρωματίζουν τις κενώσεις. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπέρχρωση και οφείλεται τόσο στη φυσική χρωστική αυτού του συστατικού, όσο και στο γεγονός ότι ο ενεργός φυτικός άνθρακας κατευθύνεται απευθείας στο έντερο και πριν βγει από το σώμα παρασύρει μαζί του τοξίνες, πρόσθετα τροφών, φυτοφάρμακα και τοξικά βακτήρια. Η κατανάλωση του ενεργού άνθρακα δεν συνιστά σε καμία περίπτωση κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, αντιθέτως ενισχύει την αποτοξίνωση.
Πηγή: skai.gr