Τα ράντζα του ΕΣΥ: Αυτοψία της εφημερίας στο Αττικό νοσοκομείο (βίντεο)

Στην εντατική βρίσκεται το νοσοκομείο Αττικόν, το τρίτο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής με πληθυσμό ευθύνης 2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι εικόνες από το νοσοκομείο τις οποίες κατέγραψε ο ΣΚΑΪ, είναι αποκαρδιωτικές, με τους διάδρομους του να έχουν καταληφθεί από ράντζα, στα οποία νοσηλεύονται και καρδιολογικοί ασθενείς με κίνδυνο για την υγεία τους σύμφωνα με τις καταγγελίες. Είναι ενδεικτικό ότι στους κοινόχρηστους χώρους του νοσοκομείου νοσηλεύονται καθημερινά έως και 150 ασθενείς, με την κατάσταση να είναι αποπνικτική.

Η πληρότητα των κλινών είναι σταθερά στο 120%, ενώ κάθε τέσσερις μέρες στη γενική εφημερία εξετάζονται έως 1.400 ασθενείς. Και τα ράντζα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Στο νοσοκομείο λειτουργούν μόλις 16 από τις 27 κλίνες εντατικής, 9 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες, 350 θέσεις εργαζομένων παραμένουν κενές, ενώ εδώ και πέντε χρόνια έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ο μαγνητικός τομογράφος.

Οι αριθμοί για την απελπιστική κατάσταση που έχει περιέλθει το νοσοκομείο, «μιλούν μόνοι τους» προκαλώντας απελπισία τόσο στους ασθενείς, αλλά και στο προσωπικό του. «Από τις 365 μέρες του χρόνου να είναι μετρημένες 10, 15, 20 μέρες που δεν υπάρχουνε ράντζα» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μιχάλης Ρίζος.

Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, το θέμα είχε τεθεί σε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα η διοίκηση του νοσοκομείου την αμέσως επόμενη μέρα, προφανώς με άνωθεν εντολές, να ρίξει τις ευθύνες για τα ράντζα πάλι στους γιατρούς και το προσωπικό, ότι δηλαδή δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, δεν κάνουν γρήγορα τη δουλειά τους. «Πόσο πιο γρήγορα; Δηλαδή μια πίεση, είτε να μην κάνεις εισαγωγές, είτε να βγάζεις αρρώστους πριν την ώρα τους» επισήμανε.

«Τα ράντζα μπορεί να φτάσουνε μέχρι και τα 150, δηλαδή όσο άλλες τέσσερις ακόμα κλινικές. Μάλιστα, έχουμε ένα καινούριο φαινόμενο να νοσηλεύονται πλέον σε ράντζα και καρδιολογικοί ασθενείς με ό,τι συνέπεια μπορεί να έχει αυτό για το έκτακτο του κάθε περιστατικού» κατήγγειλε από πλευράς του ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Αττικόν Γιώργος Σιδέρης.
Πηγή: skai.gr