Αγγίζουν τους 350 οι νεκροί από την επιδημία κίτρινου πυρετού στη Βραζιλία

Τουλάχιστον 338 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βραζιλία λόγω της νέας επιδημίας κίτρινου πυρετού, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, όπως τα μεταδίδει το Associated Press.

Έχουν καταγραφεί 1.131 κρούσματα της ασθένειας, η οποία έχει πλήξει ακόμα και πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές στις πολιτείες του Σάο Πάουλο και του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο απολογισμός καλύπτει την περίοδο από τον περσινό Ιούλιο.

Πρόκειται για τη δεύτερη συναπτή χρονιά
που η Βραζιλία ταλανίζεται από επιδημία κίτρινου πυρετού, καθώς την περίοδο 2016-17 η ασθένεια στοίχισε τη ζωή σε 261 ανθρώπους. Τα προηγούμενα χρόνια τα κρούσματα ήταν ελάχιστα.

Οι επιδημίες της τελευταίας διετίας έχουν χτυπήσει περιοχές όπου ιστορικά ο κίνδυνος προσβολής από κίτρινο πυρετό ήταν χαμηλός, και συνεπώς χαμηλά ήταν και τα ποσοστά εμβολιασμού. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας στοχεύει να εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού έως τον Απρίλιο του 2019.

Κίτρινος πυρετός

Ο κίτρινος πυρετός είναι ιογενής ασθένεια η οποία μεταδίδεται από κουνούπια. Τα πιο συμπτώματα είναι πυρετός, μυοσκελετικοί πόνοι ειδικά στην πλάτη, πονοκέφαλοι, ζαλάδα και τάση για εμετό. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα προβλήματα υποχωρούν μετά από τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα μικρό ποσοστό παθόντων μπαίνει σε μία πιο επικίνδυνη φάση της ασθένειας ένα 24ωρο μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ιός επηρεάζει πολλά συστήματα του οργανισμού, ειδικά το συκώτι και τα νεφρά. Το χρώμα του δέρματος και των ματιών γίνεται κιτρινωπό – εξού και το όνομα της νόσου – τα ούρα γίνονται σκούρα και μπορεί να υπάρξει αιμορραγία από το στόμα, τη μύτη, τα μάτια ή το στομάχι.

Περίπου οι μισοί ασθενείς που μπαίνουν σε αυτή τη φάση πεθαίνουν εντός 7-10 ημερών.
Πηγή: skai.gr