Η πρόωρη έναρξη της εφηβείας συνδέεται με κίνδυνο παχυσαρκίας στις γυναίκες

Τα κορίτσια που έχουν νωρίς την πρώτη τους περίοδο και αρχίζουν πρόωρα την εφηβεία τους, είναι πιθανότερο να γίνουν υπέρβαρες γυναίκες, όταν μεγαλώσουν, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Ντιπέντερ Γκιλ της Σχολής Δημόσιας Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας "International Journal of Obesity", ανέλυσαν στοιχεία για εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες.

Διαπιστώθηκε ότι όσο νωρίτερα αρχίζει η περίοδος ενός κοριτσιού, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να έχει μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος μετά την ενηλικίωση. Η πρώτη περίοδος, γνωστή και ως εμμηναρχή, σηματοδοτεί τη βιολογική έναρξη της εφηβείας στα κορίτσια.

Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι οι γυναίκες που έχουν γονίδια, τα οποία σχετίζονται με την πρόωρη έναρξη της περιόδου και της εφηβείας, έχουν επίσης μεγαλύτερο βάρος αργότερα.

Αν και αυτό υποδηλώνει ότι ίσως υπάρχει ένα γενετικό υπόβαθρο στη σχέση ανάμεσα στην πρόωρη εφηβεία και στην κατοπινή παχυσαρκία, παραμένει ασαφές, σύμφωνα με τους ερευνητές, για ποιό λόγο η πρόωρη ορμονική ωρίμανση του σώματος ενός κοριτσιού επιδρά στο βάρος του σε βάθος χρόνου
Πηγή: skai.gr