Τετραπλασιάστηκαν τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη – 4η η Ελλάδα

Αύξηση που υπερβαίνει το 300% καταγράφηκε στα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη ανάμεσα στο 2016 και το 2017, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα κρούσματα πέρυσι ξεπέρασαν τα 21.300 με 35 επιβεβαιωμένους θανάτους, σε αντιδιαστολή με πρόπερσι, όταν είχαν καταγραφεί μόλις 5.273 κρούσματα, που συνιστούσε ιστορικό χαμηλό.

Μεγάλες εξάρσεις ιλαράς διαπιστώθηκαν πέρυσι σε περισσότερες από μία στις τέσσερις χώρες της ευρύτερης ευρωπαϊκής περιοχής, η οποία περιλαμβάνει και ορισμένες ασιατικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Η Ελλάδα βρέθηκε στην τέταρτη θέση σε σύνολο 53 κρατών, με 967 ασθενείς. Είχε επίσης την τρίτη υψηλότερη συχνότητα της ασθένειας, με σχεδόν 89 περιπτώσεις ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Η Ελλάδα ήταν μάλιστα μία από τις λίγες χώρες όπου η εξάπλωση της νόσου ήταν έντονη το τελευταίο τρίμηνο του 2017, ενώ αντίθετα σε πολλά άλλα κράτη το πρόβλημα έβαινε μειούμενο προς το τέλος του έτους.

Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων παρατηρήθηκε στη Ρουμανία, με 5.562, ήτοι σχεδόν 290 κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού. Ακολούθησε η Ιταλία με 5.006 περιπτώσεις ιλαράς και την τρίτη θέση κατέλαβε η Ουκρανία με 4.767 ασθενείς.

Οι εν λόγω τρεις χώρες έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα τα τελευταία χρόνια στον τακτικό εμβολιασμό έναντι της ιλαράς, ειδικά σε ό,τι αφορά περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες.

Μολονότι το εμβόλιο κατά της ιλαράς διατίθεται από τη δεκαετία του 1960, ο ιός προκάλεσε περισσότερους από 550.000 θανάτους παγκοσμίως το 2000. Ο αριθμός των νεκρών είχε πέσει κάτω από τις 90.000 το 2016, όμως η περσινή έξαρση υπενθυμίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Ο εμβολιασμός, ειδικά των παιδιών, είναι μακράν η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη οδός αντιμετώπισης του ιού. Τα περισσότερα κρούσματα απαντώνται σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, όμως το 2017 επλήγη και η Ευρώπη.

«Κάθε άνθρωπος που προσβάλλεται από την ιλαρά στην Ευρώπη μας υπενθυμίζει ότι μη εμβολιασμένα παιδιά και ενήλικες, ανεξάρτητα από το πού ζουν, εξακολουθούν να κινδυνεύουν από την ασθένεια», δήλωσε η διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δρ. Ζουζάνα Τζακάμπ. «Πάνω από 20.000 κρούσματα και 35 ζωές χαμένες μόνο το 2017, πρόκειται για μία τραγωδία που απλώς δεν μπορούμε να δεχτούμε».
Πηγή: skai.gr