Ιταλία: Το δημόσιο θα καλύπτει το κόστος των θεραπείων για το Αλτσχάϊμερ

Τη συνολική οικονομική στήριξη των ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ και των οικογενειών τους, αφορά η τελευταία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ιταλίας.

Βάσει της ετυμηγορίας των ανώτατων δικαστών, «οι θεραπείες για την νόσο αυτή πρέπει να προσφέρονται δωρεάν, με επιβάρυνση του δημόσιου συστήματος υγείας της Ιταλίας».

Σύμφωνα με τον Τύπο, η απόφαση αυτή είναι βασικής σημασίας για όσους θα θελήσουν να ζητήσουν, από το ιταλικό κράτος, επιστροφή χρημάτων για το σύνολο των εξόδων στα οποία υπόκειται μια οικογένεια με ασθενή του Αλτσχάϊμερ. Όχι μόνον για την φαρμακευτική αυτή κάθε αυτή αγωγή, αλλά και για την πληρωμή, παραδείγματος χάρη, οικιακής βοηθού και ιδιωτικών νοσοκόμων.

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Corriere della Sera υπολογίζει ότι το σχετικό ποσό, αγγίζει, κατά μέσο όρο, τις δυο χιλιάδες ευρώ τον μήνα για κάθε ασθενή.

Όπως προσθέτει η εφημερίδα της Νάπολης Il Mattino, πάνω από εκατό ιταλικές οικογένειες έχουν ήδη προσφύγει στην δικαιοσύνη, ζητώντας την κάλυψη, από το κράτος, των τεράστιων εξόδων που αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν.

Yπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος για την φαρμακευτική αγωγή και την φροντίδα των ασθενών με Αλτσχάιμερ, στην Ιταλία, φθάνει κάθε χρόνο τα έντεκα δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τώρα, το 73% του ποσού αυτού, καλούνται υποχρεωτικά να το καλύψουν οι οικογένειες των ασθενών.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ
TAGS: Ιταλία