Πραγματοποιήθηκε η πρώτη θυρεοειδεκτομή ενδοσκοπικά από το στόμα χωρίς ουλή

Θυρεοειδεκτομή από τη στοματική κοιλότητα, χωρίς επιφανειακή ουλή, με ελάχιστο χρόνο νοσηλείας και άμεση ανάρρωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη με τη χρήση μια νέας τεχνικής σε 32χρονη ασθενή.

Η θυρεοειδεκτομή πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό με την τεχνική TOETVA από την εξειδικευμένη ομάδα Χειρουργικής Ενδοκρινών αδένων, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Χειρουργικής, Θεοδόση Παπαβραμίδη, τους χειρουργούς Ιωάννη Πλιάκο, Σταύρο Πανίδη και τον αναισθησιολόγο Γεώργιο Κωτσόβωλη.

«Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται σε λίγα εξειδικευμένα Ιατρικά Κέντρα, διεθνώς και οι ενδείξεις είναι σαφείς και περιορισμένες: εφαρμόζεται σε ασθενείς με μικρούς όζους (μέχρι 4 εκατοστά), με χαμηλή ή χωρίς κακοήθη εξαλλαγή.

Η ασθενής που υποβλήθηκε στις 17 Ιανουαρίου στην πρώτη επέμβαση, είχε τοξικό αδένωμα στον θυρεοειδή, εισήχθη το πρωί στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, υποβλήθηκε στον απαραίτητο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και μετά από προεγχειρητική συμβουλευτική και αναισθησιολογική εκτίμηση υποβλήθηκε σε δεξιά λοβεκτομή ενδοσκοπικά από το στόμα.

Το χειρουργείο διήρκεσε περίπου δυο ώρες, η ασθενής ανένηψε πλήρως και οδηγήθηκε στο δωμάτιο της, έφαγε το ίδιο βράδυ και την επόμενη ημέρα πήρε εξιτήριο» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ . Παπαβραμίδης.

Ο κ. Παπαβραμίδης ανέφερε ακόμη ότι η τεχνική αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά την Ταϊλάνδη το 2014. «Σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν δυο Κέντρα που την εφαρμόζουν, στην Αυστρία και την Ιταλία, ενώ στην Ελλάδα εφαρμόζεται μόνο στο Ιατρικό Διαβαλκανικό. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 500 τέτοιες θυρεοειδεκτομές στην Ταϊλάνδη και άλλες τόσες στην Νότια Κορέα, ενώ στον Δυτικό κόσμο έχουν γίνει λιγότερες από 150» πρόσθεσε ο κ. Παπαβραμίδης.

Πηγή: skai.gr