Υπερδιπλάσια πιθανότητα έκτρωσης για κοπέλες με οικογενειακό «ιστορικό»

Έφηβες των οποίων η μητέρα είχε κάνει έκτρωση στο παρελθόν έχουν και οι ίδιες σημαντικά αυξημένη πιθανότητα να κάνουν το ίδιο, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Στις ανεπτυγμένες χώρες πραγματοποιούνται περίπου 6,7 εκατομμύρια εκτρώσεις κάθε χρόνο και ένα μεγάλο ποσοστό γίνεται από νέες έως 19 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Τζόελ Ρέι του Ινστιτούτου Κλινικών Επιστημών του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καναδικό ιατρικό περιοδικό Canadian Medical Association Journal, ανέλυσαν στοιχεία για 431.623 νέες, από τις οποίες οι 73.518 είχαν μητέρες που είχαν κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση.

Η ανάλυση έδειξε ότι η πιθανότητα να κάνει μια κοπέλα έκτρωση κατά την εφηβεία της ήταν 10,1% αν και η μητέρα της είχε κάνει το ίδιο, ενώ η πιθανότητα ήταν μόνο 4,2% για τις έφηβες των οποίων η μητέρα δεν είχε κάνει καμία έκτρωση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στη συντριπτική πλειονότητά τους (94%) οι εκτρώσεις είχαν γίνει πριν την 15η εβδομάδα της κύησης. Συνεπώς είναι απίθανο να έγιναν λόγω γενετικού ή άλλου ιατρικού προβλήματος, αλλά σχετίζονταν με ατομικές επιλογές και κοινωνικές επιρροές.

Μάλιστα, όσες πιο πολλές εκτρώσεις είχε κάνει η μητέρα, τόσες περισσότερες είχε κάνει και η κόρη. «Δεν γνωρίζουμε ποιοι παράγοντες προκαλούν αυτή τη συσχέτιση» δήλωσε η ερευνήτρια Νινγκ Λίου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνεται η πιθανότητα έκτρωσης για τις έφηβες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, μέτριες σχολικές επιδόσεις, χωρισμό από τον βιολογικό πατέρα και γονείς με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
Πηγή: skai.gr