Βρετανοί γιατροί προς Μέι: Ασθενείς πεθαίνουν λόγω έλλειψης προσωπικού

Ασθενείς πεθαίνουν στους διαδρόμους των βρετανικών νοσοκομείων το φετινό χειμώνα διότι το εθνικό σύστημα υγείας NHS είναι τόσο «χρονίως υποχρηματοδοτούμενο» και με επικίνδυνες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αυτό αναφέρουν σε επιστολή τους προς την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι γιατροί που είναι επικεφαλής της λειτουργίας 68 μονάδων ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομεία της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Στην επιστολή, που εστάλη την Τρίτη και αποκαλύπτεται από το ιατρικό περιοδικό Health Service Journal, επισημαίνεται ότι πάνω από 120 ασθενείς την ημέρα εξετάζονται από γιατρούς στους διαδρόμους νοσοκομείων και ότι μερικοί εξ αυτών «πεθαίνουν πρόωρα» λόγω της έλλειψης χρόνου από τους γιατρούς που έχουν να φροντίσουν αυξημένο αριθμό ασθενών.

Οι γιατροί τονίζουν ότι μόνο το 45% όσων ασθενών διακομίζονται στις μονάδες ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών εξετάζονται εντός τεσσάρων ωρών από γιατρό, κάτι που θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους.

Ο φετινός χειμώνας με την έξαρση της γρίπης που έχει αρχίσει να καταγράφεται δοκιμάζει τα όρια των δημοσίων νοσοκομείων και του προσωπικού τους στη Βρετανία. Κατά την περίοδο των εορτών υπήρξαν νοσοκομεία που ανέφεραν πληρότητα κλινών σε ποσοστό άνω του 95% όταν το όριο ασφαλείας είναι 75%.

Το Υπουργείο Υγείας απαντά ότι η χρηματοδότηση για το NHS έχει αυξηθεί, αλλά ότι αναγνωρίζεται η μεγάλη πίεση υπό την οποία λειτουργούν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.


Πηγή: skai.gr