Στην κρυονική ελπίζουν χιλιάδες άνθρωποι

Για κάποιους η ιδέα να ξυπνήσουν σε ένα μακρινό, άγνωστο γι’ αυτούς μέλλον μοιάζει με εφιάλτη. Αρκετοί όμως ελπίζουν ότι θα τους χαριστεί η ζωή για δεύτερη φορά και καταφεύγουν στην κρυονική.

Πίσω από αλεξίσφαιρο τζάμι βρίσκονται τεράστια δοχεία από ανοξείδωτο ατσάλι μέσα στα οποία ψύχονται οι σοροί 153 ανθρώπων. Η εταιρεία Άλκορ στο Σκότσντεϊλ των ΗΠΑ ειδικεύεται στην λεγόμενη κρυονική, την επιστήμη που υπόσχεται «ανάσταση». Η εταιρεία ψύχει τους «ασθενείς», όπως ονομάζει τους πελάτες της, με στόχο να τους επαναφέρει στη ζωή όταν η επιστήμη θα έχει προχωρήσει αρκετά.

Ωστόσο ακόμη και ο ίδιος ο πρόσεδρος της εταιρείας, Μαξ Μορ αμφιβάλει εάν αυτό θα είναι ποτέ εφικτό.

Συνολικά υπάρχουν τρεις εταιρείες στον κόσμο που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία, δυο εξ' αυτών στην Αμερική και η τρίτη στη Ρωσία. Περίπου 3500 άνθρωποι έχουν πληρώσει για να συντηρηθούν οι σοροί τους ή ακόμη και των κατοικίδιων τους. Ταυτόχρονα παρατηρείται ότι η κρυονική ενδιαφέρει περισσότερο τους άνδρες, αφού δυο στους τρεις πελάτες είναι αρσενικού φύλου. Οι περισσότεροι είναι λευκοί και πλούσιοι.

Διάσημοι… κατεψυγμένοι

Ανάλογα με την εταιρεία και τη διαδικασία της συντήρησης, οι πελάτες πληρώνουν μεταξύ 30.000 και 200.000 δολάρια. Αρκετοί διάσημοι ενδιαφέρονται γι αυτές τις υπηρεσίες αλλά και άνθρωποι από χώρες στις οποίες απαγορεύεται η εν λόγω μέθοδος, όπως στη Γερμανία. Περίπου 350 άνθρωποι βρίσκονται ήδη στην… «κατάψυξη» μεταξύ αυτών και ο θρύλος του μπέιζμπολ Τεντ Γουίλιαμς.

Πώς ακριβώς όμως λειτουργεί η κρυονική; Λίγο αφού διαπιστωθεί ο θάνατος του ασθενή, η σορός του τοποθετείται σε παγωμένο νερό για να αποφευχθεί η αποσύνθεση των ιστών και ειδικά του εγκεφάλου. Σ' αυτή τη φάση συνεχίζονται οι καρδιακές μαλάξεις και η τεχνητή αναπνοή και ο νεκρός μεταφέρεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο εργαστήριο κρυονικής. Εκεί στις φλέβες του περνάει αντιψυκτικό υγρό και για τις επόμενες δύο εβδομάδες το σώμα ψύχεται σταδιακά μέχρι να φτάσει στους μείον 196 βαθμούς Κελσίου. Τότε τοποθετείται ανάποδα σε ένα τεράστιο κύλινδρο με υγρό άζωτο. Το κεφάλι θα πρέπει να βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο του θαλάμου έτσι ώστε σε περίπτωση που υπάρξει διαρροή του αζώτου, ο ευαίσθητος εγκέφαλος να παραμείνει για περισσότερη ώρα σε ψύξη.

Αναπάντητα ερωτήματα

Ωστόσο τα προβλήματα και τα αναπάντητα ερωτήματα ξεκινούν μετά απ όλα αυτά: Πώς αφαιρείται το τοξικό αντιψυκτικό από τον οργανισμό; Μπορούν να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν γίνει στον οργανισμό; Με ποιον τρόπο πρέπει να αποψύχονται οι σοροί; Εάν η απόψυξη συμβεί πολύ γρήγορα μπορεί να δημιουργηθεί πάγος στα κύτταρα. Εάν συμβεί πολύ αργά, οι ήδη αποψυγμένοι ιστοί θα αρχίσουν να αποσυντίθεται. Και μένει ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα: Πώς «ξυπνάει» κανείς τους νεκρούς;

Μπορεί στο μεταξύ οι επιστήμονες να κατάφεραν να ξυπνήσουν από τον «παγωμένο ύπνο» ατελή ασπόνδυνα ζώα όπως σκουλήκια, ωστόσο απέχουν πολύ από το κάνουν το ίδιο σε πιο περίπλοκες δομές όπως είναι ο εγκέφαλος.

Οι πελάτες όμως, οι οποίοι γίνονται με τα χρόνια περισσότεροι, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην κρυονική και την πίστη, ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουν να επανέλθουν στη ζωή ακόμη και μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας.
Πηγή: Deutsche Welle - dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά