Κλείσιμο

ΚΕΕΛΠΝΟ: 405 κρούσματα ιλαράς μέχρι στιγμής

Τετρακόσια πέντε κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας, την τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Η μεγαλύτερη συχνότητα εντοπίζεται στην νότια Ελλάδα.

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό ηλικίας 25 έως 44 ετών. Ανάμεσα στους ασθενείς είναι και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Ένας ανεμβολίαστο βρέφος Ρομά, 11 μηνών, έχασε τελικά τη ζωή του.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στους πολίτες συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Επιδημία Ιλαράς στην Ευρώπη

Επιδημία Ιλαράς σημειώνεται και στην Ευρώπη, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 19.000 κρούσματα τη φετινή περίοδο.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι χώρες που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Ρουμανία (όπου από την αρχή του 2016 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 9.539 κρούσματα και 34 θάνατοι) και η Ιταλία (όπου από την αρχή του 2017 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 4.617 κρούσματα και 4 θάνατοι).
Πηγή: skai.gr