Ελαφρώς μικρότερη η θνησιμότητα αυτών που χειρουργήθηκαν από γυναίκα

Οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν από γυναίκες χειρουργούς, εμφανίζουν ελαφρώς μικρότερα ποσοστά θανάτου, κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση, σε σχέση με όσους υποβλήθηκαν σε επέμβαση από άνδρες χειρουργούς.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια καναδική μελέτη, αλλά άλλοι επιστήμονες δηλώνουν δύσπιστοι κατά πόσο όντως το φύλο του χειρουργού μπορεί να επηρεάζει την έκβαση μιας επέμβασης. Οι ίδιοι οι ερευνητές φρόντισαν να δηλώσουν ότι η μελέτη τους «δεν υποστηρίζει την κατά προτίμηση επιλογή ενός χειρουργού στην κλινική πρακτική με βάση το ένα ή το άλλο φύλο».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή χειρουργικής Ρατζ Σατκουνασιβάμ του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Μεθοδιστικού Νοσοκομείου του Χιούστον στο Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", διευκρίνισαν ότι επειδή η χειρουργική είναι παραδοσιακά ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα, ήθελαν να εξετάσουν κατά πόσο το φύλο έχει κάποια επίδραση στην εξέλιξη των ασθενών.

Έτσι, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 104.600 ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε 25 διαφορετικές κοινές χειρουργικές επεμβάσεις από 3.314 χειρουργούς (774 γυναίκες και 2.540 άνδρες) στη διάρκεια των ετών 2007-2015. Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που είχαν χειρουργηθεί από γυναίκες, είχαν ελαφρώς μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν τις επόμενες 30 μέρες μετά την επέμβαση.

Δεν υπήρχε κάποια διαφορά όσον αφορά την πιθανότητα επανεισαγωγής του ασθενούς στο νοσοκομείο ή τις μετεγχειρητικές επιπλοκές. Επίσης δεν διαπιστώθηκε κάποια διαφορά, όσον αφορά το φύλο του χειρουργού, στους ασθενείς που είχαν εισαχθεί επειγόντως για εγχείρηση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές γιατί εμφανίζεται κάπως μικρότερη θνησιμότητα των ασθενών μετά από επέμβαση από γυναίκα χειρουργό. Ανάμεσα στις πιθανές αιτίες, όπως είπαν, είναι ότι οι γυναίκες ακολουθούν πιο πιστά τους κανονισμούς, ότι είναι πιο επικεντρωμένες στον ίδιο τον ασθενή και ότι επικοινωνούν καλύτερα μαζί του.

Οι ερευνητές δεν απέκλεισαν ότι κάποιος άλλος παράγοντας μπορεί να είναι η εξήγηση και επεσήμαναν την ανάγκη το θέμα να διερευνηθεί περαιτέρω, μεταξύ άλλων για να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών χειρουργών διεθνώς.

Σε σχόλιό τους στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, οι Κλερ Μαρξ και Ντέρεκ 'Αλντερσον του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών της Αγγλίας ανέφεραν ότι αν και η νέα μελέτη επιβεβαιώνει την ικανότητα και την ασφάλεια των γυναικών χειρουργών, σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους, είναι απίθανο το φύλο να παίζει ρόλο στην έκβαση ενός χειρουργείου.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ