Κλείσιμο

Αύξηση στην εξάρτηση από το αλκοόλ στην Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η εξάρτηση από το αλκοόλ κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, ειδικά στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, και συμβάλλει στις κοινωνικές ανισότητες, στην περιθωριοποίηση και στον κοινωνικό αποκλεισμό, είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο 16ο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρεία Βιοϊατρικής Έρευνας για τον Αλκοολισμό.

«Μας προβληματίζει όμως το γεγονός της αύξησης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στους εφήβους και της ‘βαριάς’ κατά περίπτωση χρήσης ειδικά στην επαρχία. Και φυσικά μας προβληματίζει ιδιαίτερα η χαμηλή θέση της χώρας μας στον σχετικό με το αλκοόλ δείκτη επίτευξης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ , σύμφωνα με την Παγκόσμια Μελέτη Επιβάρυνσης Ασθενειών του 2016» είπε χαρακτηριστικά.

Παρατήρησε ωστόσο πως στην Ελλάδα η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ είναι συγκριτικά χαμηλότερη από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Σημείωσε πως η συστηματική υλοποίηση πολιτικής πρόληψης και δραστικής αντιμετώπισης της εξάρτησης από το αλκοόλ αποτελεί επένδυση στη Δημόσια Υγεία.

Όσον αφορά στις δράσεις που αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας για το θέμα, ο Α. Ξανθός τόνισε πως το υπουργείο προωθεί την αναδιοργάνωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά συνολικά τις εξαρτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, και την εκπόνηση ενιαίου εθνικού στρατηγικού σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης τους.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ