Διάγνωση του Parkinson μέσω τεστ σχεδίου σε ταμπλέτα (video)

Ανάλογα με την ταχύτητα που σχεδιάζει ένας άνθρωπος μια σειρά από γράμμα και σπιράλ και πόση πίεση ασκεί με το μολύβι του στο χαρτί, εκτιμάται κατά πόσο έχει τη νόσο, αλλά και η σοβαρότητά της κατάστασης ενός ασθενούς που έχει ήδη διαγνωσθεί με Πάρκινσον. Η ακρίβεια διάγνωσης φθάνει το 93%.

Mηχανικοί και νευρολόγοι του Πανεπιστημίου RMIT (Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης), με επικεφαλής την Πούναμ Ζαμ, δημοσίευσαν στο περιοδικό νευρολογίας Frontiers in Neurology και αυτοματοποίησαν τη διαδικασία, αναπτύσσοντας ένα ειδικό λογισμικό, έτσι ώστε ο ασθενής να σχεδιάζει σε υπολογιστή-ταμπλέτα και να προκύπτει αυτόματα η διάγνωση.

Για πρώτη φορά παγκοσμίως, το σύστημα αυτό καταγράφει την ταχύτητα σχεδιασμού και την πίεση της ηλεκτρονικής πένας πάνω στην οθόνη, υπολογίζοντας έτσι ένα ξεχωριστό «σκορ» για κάθε χρήστη, το οποίο δείχνει αν έχει Πάρκινσον και σε πόσο προχωρημένο στάδιο.

Το Πάρκινσον είναι η δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική νόσος μετά την άνοια. Από τη νόσο, για την οποία προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία, πάσχουν περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

Πηγή: BBC