Ένας στους 10 Βρετανούς έχει πιο γερασμένη καρδιά από το σώμα του

Ένας στους 10 άνδρες ηλικίας 50 ετών στη Βρετανία έχει μια καρδιά 10 ετών μεγαλύτερη από την πραγματική ηλικία του, αποκαλύπτει μία έκθεση-σοκ που δημοσίευσε ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της χώρας (PHE).

Η έκθεση που επικαλείται στοιχεία από κλινικές έρευνες του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας, αποκαλύπτει ότι τα καρδιακά τεστ είναι ο μόνος γνωστός τρόπος για να υπολογισθεί η ηλικία της καρδιάς και πόσα χρόνια μπορεί ένας άνθρωπος να ζήσει μία υγιή ζωή χωρίς να πάθει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Το μήνυμα είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία της καρδιάς, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Αναλύσεις 1,2 εκατομμυρίων αποτελεσμάτων δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων (64 τοις εκατό) με μια καρδιά 10 ετών μεγαλύτερη από την πραγματική ηλικία τους, είναι άνδρες
«Κάθε μήνα 7.400 άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια», αναφέρεται στην έκθεση του PHE, όπου προστίθεται ότι «το ένα τέταρτο των θανάτων είναι κάτω των 75 ετών και οι περισσότεροι από αυτούς μπορούν να αποφευχθούν».

Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας θα πραγματοποιήσει όλο τον Σεπτέμβριο μία ενημερωτική εκστρατεία προκειμένου να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εξοικειωθούν με την ηλικία της καρδιάς τους, παράλληλα με το βάρος ή το ύψος τους.

Ο καθηγητής Τζέιμι Γουότερολ, επικεφαλής της πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων του PHE, δήλωσε: «Πρέπει όλοι να στοχεύουμε ώστε η καρδιά μας να έχει την πραγματική μας ηλικία. Τα καρδιακά τεστ είναι πολύ σημαντικά καθώς δίνουν άμεση εικόνα μίας καρδιακής προσβολής και του κινδύνου ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, χωρίς να απαιτείται ιατρικό ραντεβού».

Από την πλευρά του ο δόκτωρ Μάικ Κνάπτον, διευθυντής στο Βρετανικό Ινστιτούτο Καρδιάς (BHF), δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν την πίεση του αίματος ή τα επίπεδα χοληστερόλης τους καθώς αυτές οι σιωπηλές συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σε περίπτωση που δεν έχουν διαγνωσθεί».

Για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποφύγουν τον κίνδυνο και να αποκτήσουν μια άμεση εικόνα για την υγεία της καρδιάς τους, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας προτρέπει τους ενήλικες να κάνουν μια τρίλεπτη on-line δοκιμασία καρδιακών παλμών.
Για πρώτη φορά το τεστ θα δείξει στους χρήστες την πιο κοντινή πίεση αίματος, καθώς αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια.
Πηγή: skai.gr