Το κάπνισμα «πίσω» από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Το κάπνισμα είναι κύρια αιτία του καρκίνου στην ουροδόχο κύστη, με τα περιστατικά διαρκώς να αυξάνονται, παγκοσμίως.

Μάλιστα τα τελευταία τριάντα χρόνια, η αύξηση των γυναικών που καπνίζουν οδήγησε σε χαρακτηριστική, αντίστοιχη αύξηση του καρκινώματος της ουροδόχου κύστης, όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Χρήστος Καλαϊτζής, με αφορμή το 17ο Συμπόσιο της Ελληνο-Γερμανικής Ουρολογικής Εταιρείας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη, από τις 29 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου.

Ένα από τα πρώτα και κύρια συμπτώματα της ασθένειας είναι το αίμα στα ούρα. Αν και εφόσον οι ασθενείς αντιληφθούν γρήγορα τα συμπτώματα και ξεκινήσουν αμέσως την απαραίτητη θεραπεία, σε μεγάλο ποσοστό οδηγούνται σε πλήρη ίαση.

Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες είναι και ο καρκίνος του προστάτη, που αποτελεί την συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες.

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη, περίπου 120 νέα περιστατικά εμφανίζονται ανά 100.000 άνδρες.

Η έγκαιρη διάγνωσή οδηγεί σε έγκαιρη και σωστή θεραπεία» επισημαίνει ο κ. Καλαϊτζής, τονίζοντας ότι η πρόοδος της σύγχρονης χειρουργικής έχει ως αποτέλεσμα η νόσος αυτή, η ασθένεια αυτή να μην αποδεικνύεται μοιραία για μεγάλο ποσοστό των ασθενών.

Όμως ακόμα και σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, η ιατρική διαθέτει τα φαρμακευτικά εργαλεία για την ύφεση της , για μεγάλο χρονικό διάστημα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε πολλούς άνδρες να αγγίξουν το αναμενόμενο προσδόκιμο και να διατηρήσουν μια καλή ποιότητα ζωής.

Ένα άλλο ουρολογικό πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Καλαϊτζή, είναι και η αύξηση των περιστατικών στυτικής δυσλειτουργίας τα τελευταία έτη.

Κύριες αιτίες για αυτό είναι το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η κατάθλιψη, η ανεργία αλλά και η έλλειψη αυτοεκτίμησης, που προσβάλουν τον στυτικό μηχανισμό οδηγώντας πολλούς άνδρες στην ανικανότητα.

Πηγή: skai.gr