ΥΓΕΙΑ


Τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο για νόσο Πάρκινσον

Η μελέτη συσχέτισε την κατανάλωση κάθε είδους γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλατος, τυριού, γιαουρτιού, βουτύρου, παγωτού κα), διαφόρων περιεκτικοτήτων σε λιπαρά. Τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά δεν φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο για Πάρκινσον.

 
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά (τουλάχιστον τρεις μερίδες κάθε μέρα), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο Πάρκινσον, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Κάθριν Χιούζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 80.700 γυναίκες και 48.600 άνδρες, σε χρονικό ορίζοντα 25 ετών. Σε αυτό το διάστημα, 1.036 άτομα εμφάνισαν Πάρκινσον.

Η μελέτη συσχέτισε την κατανάλωση κάθε είδους γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλατος, τυριού, γιαουρτιού, βουτύρου, παγωτού κα), διαφόρων περιεκτικοτήτων σε λιπαρά. Τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά δεν φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο για Πάρκινσον.

Όμως τα γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά σε μεγάλες ποσότητες αυξάνουν σε ένα βαθμό τον κίνδυνο. Ειδικότερα, όσοι καταναλώνουν πάνω από τρεις μερίδες τέτοιων προϊόντων, έχουν κατά μέσο όρο 34% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική πάθηση, σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερη από μια μερίδα γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών τη μέρα.

«Η μελέτη μας είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα για τη σχέση γαλακτοκομικών και Πάρκινσον. Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει μια μέτρια αύξηση του κινδύνου για Πάρκινσον λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά. Τέτοια προϊόντα, που καταναλώνονται ευρέως, μπορεί να αποτελούν ένα αποφεύξιμο παράγοντα κινδύνου για τη νόσο», δήλωσε η Χιούζ.

Η συνολική κατανάλωση γαλακτοκομικών (τόσο με χαμηλά όσο και με πλήρη λιπαρά) σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για Πάρκινσον.

Παρόλα αυτά, όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, ο κίνδυνος είναι χαμηλός, καθώς από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, που κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά κάθε μέρα, μόνο το 1% εμφάνισαν Πάρκινσον στη διάρκεια της 25ετίας. Συγκριτικά, από όσους κατανάλωναν λιγότερο από μια μερίδα γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά καθημερινά, το 0,6% εμφάνισαν τη νόσο.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα του ζητήματος, προτού γίνουν οι όποιες συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση των γαλακτοκομικών.
 
Το αλκοόλ με μέτρο «καθυστερεί» τον θάνατό μας
Μια ακόμη επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα τη μέρα μπορεί να...
16.08.2017, 08:59
Μύθος η θεωρία για τους «υγιείς παχείς» ανθρώπους
Σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη, με ελληνική συμμετοχή, οι υπέρβαροι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο...
15.08.2017, 13:17
Νέο διαγνωστικό τεστ επιταχύνει τη μάχη κατά του καρκίνου
Το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει γρήγορα τις γενετικές μεταλλάξεις σε μικροσκοπικά τμήματα του DNA, τα οποία...
14.08.2017, 10:06
Διακοπή χειρουργείων λόγω έλλειψης πιστώσεων στην Άρτα – Αντίδραση ΝΔ
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι η απόφαση για διακοπή των χειρουργικών επεμβάσεων Ορθοπεδικών και Νευροχειρουργικών...
11.08.2017, 16:41
Υπαρκτός ο κίνδυνος να «καεί» ο εγκέφαλος από τα video games
Όσοι παίζουν βιντεοπαιγνίδια δράσης συχνά στον υπολογιστή τους ή σε παιγνιδοκονσόλα, δεν εξασκούν μόνο τον...
08.08.2017, 09:36
Η μοναξιά πιο επικίνδυνη από την παχυσαρκία
Η μοναξιά όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο, αλλά είναι πιο επικίνδυνη και από την παχυσαρκία...
07.08.2017, 09:07
Φάρμακο κατά του διαβήτη δίνει ελπίδες για «φρένο» στη νόσο Πάρκινσον
Το Πάρκινσον είναι η δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική πάθηση μετά το Αλτσχάιμερ. Εμφανίζεται περίπου σε...
04.08.2017, 10:37
Θα τριπλασιασθούν οι τυφλοί έως το 2050
Σήμερα υπάρχουν περίπου 36 εκατομμύρια τυφλοί υπάρχουν στον κόσμο.
03.08.2017, 09:13
Αμερικανοί επιστήμονες «διόρθωσαν» ελαττωματικά γονίδια σε έμβρυα
Ορισμένοι ανησυχούν ότι η νέα τεχνική μπορεί να οδηγήσει στην αναβίωση της ευγονικής και στη δημιουργία...
03.08.2017, 08:50
«Διακόπτης λίπους» μένει συνεχώς «αναμμένος» στον εγκέφαλο των παχύσαρκων
Η ανακάλυψη φωτίζει ένα χρόνιο αίνιγμα που απασχολούσε τους επιστήμονες: πώς το σώμα αποφασίζει αν θα κάψει...
02.08.2017, 15:06

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 16  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

Μποτιλιάρισμα

ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΛΩΜΟΥ ΕΩΣ ΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (καμία μεταβολή)