ΥΓΕΙΑ


Τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο για νόσο Πάρκινσον

Η μελέτη συσχέτισε την κατανάλωση κάθε είδους γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλατος, τυριού, γιαουρτιού, βουτύρου, παγωτού κα), διαφόρων περιεκτικοτήτων σε λιπαρά. Τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά δεν φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο για Πάρκινσον.

 
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά (τουλάχιστον τρεις μερίδες κάθε μέρα), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο Πάρκινσον, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Κάθριν Χιούζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 80.700 γυναίκες και 48.600 άνδρες, σε χρονικό ορίζοντα 25 ετών. Σε αυτό το διάστημα, 1.036 άτομα εμφάνισαν Πάρκινσον.

Η μελέτη συσχέτισε την κατανάλωση κάθε είδους γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλατος, τυριού, γιαουρτιού, βουτύρου, παγωτού κα), διαφόρων περιεκτικοτήτων σε λιπαρά. Τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά δεν φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο για Πάρκινσον.

Όμως τα γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά σε μεγάλες ποσότητες αυξάνουν σε ένα βαθμό τον κίνδυνο. Ειδικότερα, όσοι καταναλώνουν πάνω από τρεις μερίδες τέτοιων προϊόντων, έχουν κατά μέσο όρο 34% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική πάθηση, σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερη από μια μερίδα γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών τη μέρα.

«Η μελέτη μας είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα για τη σχέση γαλακτοκομικών και Πάρκινσον. Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει μια μέτρια αύξηση του κινδύνου για Πάρκινσον λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά. Τέτοια προϊόντα, που καταναλώνονται ευρέως, μπορεί να αποτελούν ένα αποφεύξιμο παράγοντα κινδύνου για τη νόσο», δήλωσε η Χιούζ.

Η συνολική κατανάλωση γαλακτοκομικών (τόσο με χαμηλά όσο και με πλήρη λιπαρά) σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για Πάρκινσον.

Παρόλα αυτά, όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, ο κίνδυνος είναι χαμηλός, καθώς από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, που κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά κάθε μέρα, μόνο το 1% εμφάνισαν Πάρκινσον στη διάρκεια της 25ετίας. Συγκριτικά, από όσους κατανάλωναν λιγότερο από μια μερίδα γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά καθημερινά, το 0,6% εμφάνισαν τη νόσο.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα του ζητήματος, προτού γίνουν οι όποιες συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση των γαλακτοκομικών.
 
Ουσίες στον αέρα κλειστών χώρων θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία
Πρόκειται για ουσίες που εκλύονται από την καύση ξύλων σε τζάκι και σε ξυλόσομπες, από τη συσσωρευμένη...
28.05.2018, 09:25
Έλεγχος ιικού φορτίου και στον ιδιωτικό τομέα για τους οροθετικούς με HIV
Το μέτρο που θα εφαρμοστεί εντός Ιουλίου, όπως δεσμεύεται το υπουργείο Υγείας, βασίζεται στη λειτουργία...
25.05.2018, 17:51
Κάψουλα με γενετικά τροποποιημένα βακτήρια υποκαθιστά τη γαστροσκόπηση
Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ δημιούργησαν την πρώτη κάψουλα-αισθητήρα, που περιέχει γενετικά...
25.05.2018, 10:28
Πηγαίνεις με τα πόδια στη δουλειά; Έχεις λιγότερες πιθανότητες να πεθάνεις
'Αλλη μία επιστημονική έρευνα, βρετανική αυτή τη φορά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που δεν...
25.05.2018, 09:28
Η Ελλάδα στις χώρες με υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη
Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Μάλτα) έχουν τα υψηλότερα ποσοστά...
24.05.2018, 08:37
Σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτική ζητά ο Ξανθός
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, καλεί τους εκπροσώπους των κομμάτων σε μία πρώτη συνάντηση ενημέρωσης και...
23.05.2018, 18:43
Ένας στους τέσσερις ανθρώπους παχύσαρκος μέχρι το 2045
Εάν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις αύξησης του βάρους των ανθρώπων, σχεδόν το ένα τέταρτο των ανθρώπων στη...
23.05.2018, 09:37
Ο ύπνος τα Σαββατοκύριακα αναπληρώνει τον χαμένο ύπνο των καθημερινών
Οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγο κινδυνεύουν να πεθάνουν πρόωρα, εκτός και αν το σαββατοκύριακο το ρίχνουν...
23.05.2018, 08:50
Με εκπροσώπους της ΕΛΛ.Ο.Κ. συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συνάντηση με την Ελληνική Ομοσπονδία...
22.05.2018, 17:29
Αυγά: Η καθημερινή κατανάλωση κάνει καλό στην υγεία
Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν καθημερινά κατά μέσο όρο ένα αυγό (το 13% των συμμετεχόντων), είχαν 26%...
22.05.2018, 12:48

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 17  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.