Κλείσιμο

ΣΦΕΕ: Τα νέα μέτρα φέρνουν αποεπένδυση στη φαρμακοβιομηχανία

Για εκδίωξη των κλινικών μελετών, και παραπέρα αποεπένδυση στη φαρμακοβιομηχανία εξαιτίας των νέων κυβερνητικών μέτρων, προειδοποίησε την Παρασκευή ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), κάθε χρόνο επενδύονται διεθνώς περισσότερα από 75 δισ. ευρώ και πανευρωπαϊκά περισσότερα από 30 δισ. ευρώ στη φαρμακευτική έρευνα. Χώρες αντίστοιχες της Ελλάδας, προσελκύουν πολύ μεγαλύτερο κομμάτι των κλινικών μελετών , όπως το Βέλγιο, με περίπου 2,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο σχεδόν το 50% των αναγκών των πολιτών σε φάρμακα.

Συγκριτικά, στη χώρα μας επενδύονται λιγότερα από 80 εκατ. ευρώ, (εκ των οποίων 20% (16 εκατ. ευρώ) αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο, 15% (12 εκατ. ευρώ) στα συμμετέχοντα Νοσοκομεία, 5% (4 εκ. ευρώ) και στους φορείς οικονομικής διαχείρισης ΕΛΚΕΑ/ΕΛΚΕ), καλύπτοντας μόνο το 4% των φαρμακευτικών αναγκών.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε μια "διαρκή πορεία χαμένων ευκαιριών, καθότι οι αποφάσεις που έλαβε το Υπουργείο Υγείας για τη φαρμακευτική πολιτική, επιφέρουν δραματικές συνέπειες, πρωτίστως, για τους Έλληνες ασθενείς, αλλά και για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις".

Τα νέα μέτρα συνιστούν ακραία οπισθοδρόμηση, όπως είπε, καθώς "ακυρώνουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις αναγκαίες γι' αυτούς θεραπείες και τους μετατρέπουν σε Ευρωπαίους πολίτες μειωμένων δικαιωμάτων και προσδοκιών", και ουσιαστικά αποτρέπουν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να επενδύσουν σε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα.
Πηγή: skai.gr