Νέο κρούσμα έμπολα επιβεβαιώνει το Κονγκό

Ένα κρούσμα έμπολα, το πρώτο μετά από σχεδόν δυόμισι χρόνια στο Κονγκό, επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το υπουργείο υγείας της χώρας.

Στις 4 Οκτωβρίου του 2014, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ανακοίνωνε επισήμως τον τερματισμό της τελευταίας μεγάλης επιδημίας του ιού Έμπολα στην χώρα, μετά από 42 ημέρες χωρίς νέο κρούσμα του ιού.

Τότε, από την επιδημία του ιού στην δυτική Αφρική, υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 11.300 άνθρωποι από τα 29.000 καταγεγραμμένα κρούσματα στην δυτική Αφρική, με ιδιαίτερη έξαρση σε Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία.

Η επανεμφάνιση του έμπολα στην χώρα, διαπιστώθηκε ύστερα από εξετάσεις σε 9 άτομα της επαρχίας Μπας Ουέλε, που παρουσίασαν συμπτώματα αιμορραγικού πυρετού, στα τέλη Απριλίου.

Τα πρώτα συμπτώματα του αιμορραγικού πυρετού που προκαλείται από τον ιό εμφανίζονται δύο μέρες με τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο πυρετός, οι μυϊκοί πόνοι, ο εμετός και η διάρροια. Στο στάδιο που αρχίζουν να υπολειτουργούν τα νεφρά και το συκώτι, αρκετοί ασθενείς αρχίζουν να αιμορραγούν.

Ο ιός μεταδίδεται με τα υγρά του σώματος των ασθενών ενώ έως τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί η διάδοσή του μέσω του αέρα.

Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κάποια ειδική θεραπεία για την ασθένεια και εξαιτίας αυτού, η νόσος παρουσιάζει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας