ΠΟΕΔΗΝ: Ρουσφετολογικές μετακινήσεις αντί προσλήψεων στην υγεία

Για «αφαίμαξη» του προσωπικού στα νοσοκομεία, με ρουσφετολογικά κριτήρια, σε γραφεία υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αντί προσλήψεων στην υγεία, κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων), με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο «ΣΩΤΗΡΙΑ», το μοναδικό οργανωμένο Πνευμονολογικό Νοσοκομείο της χώρας.

Την ώρα που οι συνθήκες νοσηλείας θυμίζουν Νοσοκομεία εμπόλεμων ζωνών, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει προσλήψεις αλλά με ρουσφετολογικά κριτήρια μετακινεί προσωπικό σε γραφεία Υπουργών, Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Υγειονομικών Περιφερειών. 44 υπάλληλοι βολεύτηκαν δεξιά και αριστερά σε γραφεία Βουλευτών, Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουν καθόλου τσίπα επάνω τους καθ’ ότι μεταξύ των αποσπασμένων σε θέση Βουλευτών, Υπουργών, ΔΥΠΕ είναι και δέκα διοικητικοί» .

Σε περίοδο που υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων του Αναπνευστικού, λόγω της έξαρσης της γρίπης, το «ΣΩΤΗΡΙΑ», το μοναδικό οργανωμένο Ειδικό πνευμονολογικό Νοσοκομείο της χώρας, καταρρέει προειδοποιούν οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η προσέλευση και οι εισαγωγές των ασθενών ημέρα με την ημέρα αυξάνονται.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, στα νοσοκομεία είναι μεγάλη η έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Στις 230 οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών υπηρετούν 132. Οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις είναι 40%. Στις 951 οργανικές θέσεις Νοσηλευτικού προσωπικού, υπηρετούν 640. Ποσοστό ακάλυπτων οργανικών θέσεων 40%.

«Τα έτη της κρίσης αποχώρησαν 500 εργαζόμενοι και προσλήφθηκαν μόνο 50. Στα δύο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποχώρησαν 60 εργαζόμενοι και προσλήφθηκαν 10. Που είναι λοιπόν οι προσλήψεις που έκανε η κυβέρνηση;» διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει ότι:

«Η Τεχνική Υπηρεσία αποδεκατίστηκε από προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συντηρηθεί ο ιατρικοτεχνολογικός εξοπλισμός και οι υποδομές των Νοσοκομείων. Έναν Γεωπόνο είχε το Νοσοκομείο και τον απέσπασαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

«Δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς στο Νοσοκομείο. Έχει απομείνει ένας Τραυματιοφορέας για 4 κλινικές των 35 – 40 Ασθενών. Που να προλάβουν καθημερινά να μεταφέρουν 100 Ασθενείς για εξετάσεις και 30 εισαγωγές;» αναφέρει ακόμη.

Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου του έτους 2010 ήταν 56 εκατ. ευρώ. Πέρυσι και εφέτος είναι 24 εκατ. ευρώ. Το Νοσοκομείο, καταγγέλλει, δεν διαθέτει υγειονομικό υλικό, φάρμακα. Πέφτει η παροχή του κεντρικού οξυγόνου. Δεν έχουν χρήματα να την γεμίσουν και η Διοίκηση βγάζει διαγγέλματα να σταματήσει η παροχή οξυγόνου σε Ασθενείς που το έχουν λιγότερη ανάγκη, σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

«Η στάθμη του οξυγόνου πέφτει επειδή το ταμείο του Νοσοκομείου είναι μείον. Τα Ασθενοφόρα και αυτοκίνητα του Νοσοκομείου είναι χαλασμένα και αυτά που κινούνται βάσει μαρτυρία Τραυματιοφορέων και Οδηγών είναι ακατάλληλα για να μεταφέρονται Ασθενείς. Δεν φτιάχνονται για λίγα ευρώ. Οι ιατροί ομολογούν ότι αναβάλλονται εσωτερικές εξετάσεις με μεγάλο κίνδυνο για την ζωή Ασθενών. Αναβάλλονται αξονικές τομογραφίες εκτάκτων περιστατικών. Μεγάλη είναι η έλλειψη σε καρότσια και φορεία. Είναι τα περισσότερα χαλασμένα. Καμία μέριμνα να επισκευαστούν» τονίζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα χρωστούμενα ρεπό και οι άδειες του Νοσηλευτικού προσωπικού κατ’ ομολογία της Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας παρουσία του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων είναι πάνω 10.000. Έχει απομείνει 1 Νοσηλεύτρια στη βάρδια στις Πνευμονολογικές κλινικές που νοσηλεύουν 35 – 40 Ασθενείς. Ο διοικητής με απόφασή του κλείνει κρεβάτια από διάφορα τμήματα δείχνοντας έτσι με τις πράξεις του ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού με αποτέλεσμα στα υπόλοιπα τμήματα να αναπτύσσονται ράντζα. Διασωληνωμένοι Ασθενείς νοσηλεύονται σε θαλάμους νοσηλείας λόγω έλλειψης ΜΕΘ.

Στο πλαίσιο αυτό, κατηγορεί τη διοίκηση αντί να ασχοληθεί με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Υγεία των Ασθενών, διέλυσε το Νοσοκομείο με ρουσφετολογικές μετακινήσεις προσωπικού και τοποθετήσεις Τομεαρχών. 100 μετακινήσεις προσωπικού εν μία νυκτί χωρίς κανένα υπηρεσιακό κριτήριο.

Πηγή: skai.gr