Θρόμβωση: Η πρόληψη μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές

Η θρόμβωση σχετίζεται με την Κολπική Μαρμαρυγή, το Έμφραγμα Μυοκαρδίου και την λιγότερο γνωστή, Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο, η οποία σκοτώνει 50.000 άτομα κάθε χρόνο στη χώρα μας. Όμως είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η θρόμβωση δεν μπορεί να προληφθεί», τονίζουν οι επιστήμονες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου.

Η κολπική μαρμαρυγή
Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για θρομβοεμβολικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, εξηγεί ο Γιώργος Ανδρικόπουλος, καρδιολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί ευνοεί τη δημιουργία μεγάλων θρόμβων μέσα στις καρδιακές κοιλότητες. Οι ασθενείς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν με μόνιμη αναπηρία, ενώ είναι πιθανότερο να χάσουν τη ζωή τους, σε σχέση με τους ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία δεν σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή, επισημαίνει ο κ. Ανδρικόπουλος.

Μια μεγάλη μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας έδειξε, ότι στη χώρα μας, το 3% του πληθυσμού άνω των 14 ετών, πάσχει από κολπική μαρμαρυγή, δηλαδή περίπου 300.000 άτομα. Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την αιτία για το 15% του συνόλου των 15.000.000 εγκεφαλικών επεισοδίων, που καταγράφονται κάθε χρόνο παγκόσμια. Στη χώρα μας, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, το πρόβλημα θα διογκωθεί περισσότερο τα προσεχή χρόνια, γιατί στις ηλικίες άνω των 75 ετών η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής ξεπερνά το 10%.

Πως θα προλάβω την κολπική μαρμαρυγή και το εγκεφαλικό

Η Πρόληψη της Κολπικής Μαρμαρυγής αρχίζει από την παιδική ηλικία. Οι βασικές αρχές είναι: Ακολουθείστε την μεσογειακού τύπου δίαιτα και φροντίστε για τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών από τη σχολική ηλικία. Παρακολουθήστε, προλάβετε και θεραπεύστε έγκαιρα την υπέρταση. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ, ιδίως σε δόση μεγαλύτερη από ένα ποτό ημερησίως. Υποβληθείτε σε ηλεκτροκαρδιογράφημα αν αισθάνεστε την καρδιά σας να χτυπά γρήγορα και ακανόνιστα.

Το Έμφραγμα Μυοκαρδίου
Το Έμφραγμα Μυοκαρδίου, αποτελεί μια μορφή θρόμβωσης, που συμβαίνει στα στεφανιαία αγγεία, δηλαδή στα αγγεία που δίνουν αίμα στην καρδιά. Τουλάχιστον 20.000 νέα εμφράγματα του μυοκαρδίου συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας και οδηγούν στο θάνατο, τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους.

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι φανερές και στην περίπτωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου, όπως φαίνεται και από πολλά νέα δεδομένα στα οποία αναφέρονται οι επιστήμονες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης.

Η πρόσφατη μελέτη Phaethon έδειξε ότι το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (<12.000Euro/έτος) αποτελεί ανεξάρτητο και σημαντικό παράγοντα κινδύνου μετά το έμφραγμα μυοκαρδίου στη χώρα μας, αυξάνοντας κατά 60% τον κίνδυνο για θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή επανεισαγωγή για ισχαιμία μυοκαρδίου.

Επίσης, στοιχεία από το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης του ΕΛΙΚΑΡ, που έχει συμπεριλάβει περισσότερα από 60.000 άτομα, δείχνουν ότι 1 στους 6 εγκαταλείπει την υπολιπιδαιμική αγωγή, λόγω της αυξημένης οικονομικής δαπάνης για την προμήθεια φαρμάκων.

Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος
Σκέψου τη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο, είναι το δεύτερο, πολύ σημαντικό, μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης, τονίζει ο Αλέξανδρος Τσελέπης, καθ. Χημείας - Βιοχημείας, πρ. πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ.

H θρόμβωση σκοτώνει περίπου 1 στους 4 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (ΦΘΝ), είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκόσμια.
Όμως, θα μπορούσε να προληφθεί αν κάθε νοσοκομείο της χώρας ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή και άρα εφάρμοζε και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, κατέληξε ο κ. Τσελέπης.
Πηγή: skai.gr