ΠΟΥ: Το 90% των ανθρώπων παγκοσμίως αναπνέει μολυσμένο αέρα

Εννέα στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως ζουν σε περιοχές με μολυσμένο αέρα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος επισημαίνει ότι η ρύπανση του αέρα σε παγκόσμιο επίπεδο ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το 92% των ανθρώπων ζουν σε περιοχές που ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια μολυσμένου αέρα που έχει θέσει ο ΠΟΥ.

Περίπου τρία εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση του αέρα σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, η οποία χρησιμοποίησε στοιχεία από 3.000 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Το 2012, περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σχεδόν όλοι οι θάνατοι που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση του αέρα οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (καρδιαγγειακά προβλήματα, εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσο, καρκίνο του πνεύμονα) σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Επίσης, τα ίδια στοιχεία συνηγορούν στο ότι το 90% των θανάτων προκαλείται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (Νοτιοανατολική Ασία και περιφέρειες του Δυτικού Ειρηνικού).

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει ιδιαίτερα στην υγεία των πλέον ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού - τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους», δήλωσε ο γενικός υποδιευθυντής του ΠΟΥ.
Πηγή: skai.gr