Η συμβίωση ρίχνει στο μισό τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Η συμβίωση με κάποιον σύντροφο στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας σχέσης μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας για τα άτομα «υψηλού κινδύνου» που ακολουθούν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα του Yokohama City University, της Ιαπωνίας.

Παρακολουθώντας για έξι χρόνια 270 διαβητικούς ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, η επιστημονική ομάδα παρατήρησε πως όσοι από τους ασθενείς συζούσαν με σύζυγο ή μακροχρόνιο σύντροφο διέτρεχαν 50% μικρότερο κίνδυνο να ξεπεράσουν το «υγιές όριο» του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) που υπολογίζεται βάσει του ύψους και του βάρους του καθενός.

Όπως καταδεικνύει η έρευνα, το να έχουμε έναν ακόμη άνθρωπο να μας «ελέγχει» και, ενδεχομένως, να φροντίζει για μία συγκριτικά πιο υγιεινή διατροφή, επιδρά σημαντικά στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας.

Οι εργένηδες ασθενείς (90 στον αριθμό) παρουσίαζαν σημαντικά υψηλότερο ΔΜΣ συγκριτικά με τους 180 δεσμευμένους της έρευνας που διατηρούσαν χαμηλότερα επίπεδα λίπους και 58% μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μεταβολικό σύνδρομο: τον συνδυασμό διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και παχυσαρκίας.

Για τους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, η παχυσαρκία αποτελεί αυξητικό παράγοντα της ινσουλίνης στο αίμα και διαταράσσει περαιτέρω τα επίπεδα του σακχάρου. Τα αποτελέσματα της έρευνες καταδεικνύουν την ανάγκη υποβοήθησης των εργένηδων ασθενών να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος, λένε οι Ιάπωνες επιστήμονες.
Πηγή: Πηγή: Telegraph - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας