Καναδάς: 13 δισ δολάρια για το Παγκόσμιο Ταμείο ενάντια στο Aids


Το Παγκόσμιο Ταμείο για το Aids, τη φυματίωση και την ελονοσία σχεδόν κατόρθωσε να πραγματώσει τον στόχο του και να συγκεντρώσει 13 δισ. Δολάρια για την επόμενη τριετία, ανακοίνωσε σήμερα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

«Συγκεντρώσαμε περί τα 13 δισεκ. Δολάρια και χάρις σ’ αυτά θα σώσουμε τη ζωή 8 εκατ. ανθρώπων. Θα απαλλάξουμε τον κόσμο από το Aids, τη φυματίωση και την ελονοσία και θα τελειώσουμε για τα καλά» με τις επιδημίες, χάρις στις χρηματοδοτήσεις από τις κυβερνήσεις, αλλά και από τους ιδιώτες εταίρους και την κοινωνία των πολιτών, δήλωσε ο Τριντό κατά την τελετή λήξης της 5ης τριετούς συνδιάσκεψης για την αναχρηματοδότηση του Ταμείου για την περίοδο 2017-19.

«Η συνδιάσκεψη επέτρεψε να συγκεντρώσουμε το αξιόλογο ποσόν των άνω των 12,9 δισεκ. δολαρίων, υπό τη μορφή ανειλημμένων συνεισφορών, οι οποίες θα αποβούν ουσιαστικές για τον τερματισμό των επιδημιών ασθενειών καταστροφικών έως το 2030», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πριν τη συνδιάσκεψη, το Ταμείο είχε θέσει ως στόχο του να συγκεντρωθούν 13 δισεκ. δολάρια για την επόμενη τριετία.

Επί του συγκεντρωθέντος ποσού, οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί ότι θα συμβάλλουν με 4,3 δισεκ. δολάρια, ενώ πριν τη συνδιάσκεψη η Βρετανός υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πρίτι Πατέλ είχε ανακοινώσει συνεισφορά 1,1 δισεκ. λιρών (1,28 δισεκ. ευρώ).

Οι άλλοι σημαντικοί δωρητές είναι η Γαλλία (1,08 δισεκ. ευρώ), η Γερμανία (800 εκατ. ευρώ), η Ιαπωνία (800 εκατ. ευρώ) κι ο Καναδάς (600 εκατ. δολάρια).

Ο μεγιστάνας της πληροφορικής και φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς (του οποίου το ίδρυμα έχει συνεισφέρει 1,6 δισεκ. δολάρια στο Ταμείο από την ίδρυσή του το 2002) ανακοίνωσε πως θα συμβάλλει με επιπλέον 600 εκατ. δολάρια την επόμενη τριετία.

«Έχουμε να επιτελέσουμε ακόμη πολλή δουλειά για να εκριζώσουμε τούτες τις επιδημίες», δήλωσε ο Γκέιτς, υπενθυμίζοντας πως το Ταμείο έχει συνεισφέρει ώστε να σωθούν πάνω από 20 εκατ. ζωές.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ