Κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με άνοια;

Ένας γιατρός αποφασίζει να χορηγήσει ένα φάρμακο που βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο σε κάποιον ασθενή που πάσχει από άνοια. Στόχος του δεν είναι να προσφέρει βοήθεια στον συγκεκριμένο ασθενή, αλλά να δοκιμάσει την επίδραση του φαρμάκου με όσο το δυνατόν λιγότερο οδυνηρές για τον ασθενή επιπτώσεις. Οι γερμανοί βουλευτές καλούνται τώρα να πάρουν θέση απέναντι στα ηθικά ζητήματα που θα προέκυπταν από την παραπάνω υποθετική περίπτωση. Ωστόσο η σχετική συζήτηση έχει λάβει τελευταία απρόσμενες διαστάσεις και τώρα το γερμανικό κοινοβούλιο ανέβαλε την απόφαση για πιο εύθετο χρόνο.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Χέρμαν Γκρέε υποστηρίζει τη διεξαγωγή ανάλογων ερευνών σε ανθρώπους, «οι οποίοι δεν είναι σε θέση να διαπιστώσουν τη σημασία και το στόχο της κλινικής δοκιμής». Στην πρότασή του στηρίζεται και το νέο σχέδιο νόμου της γερμανικής κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτραπεί ακόμη και στην περίπτωση που το όφελος θα αφορούσε άλλους ασθενείς και όχι τους ίδιους. Αρκεί ο ασθενής που πάσχει από άνοια να είχε δώσει τη συγκατάθεσή του για κάτι τέτοιο την εποχή που ήταν υγιής. Κατά κανόνα οι χορηγήσεις τέτοιων φαρμάκων στοχεύουν στην παράταση της ζωής ενός ασθενούς που πάσχει από ανίατη ασθένεια.

Ένα ηθικό ερώτημα που περιμένει πολιτική απάντηση

Ωστόσο με δεδομένο ότι υπάρχουν σήμερα στη Γερμανία 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από άνοια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, δεν θα έπρεπε να γίνει ό,τι είναι εφικτό, για να είναι δυνατή η βελτίωση της κατάστασής τους;

Η πρώην υπουργός Υγείας της Γερμανίας Ούλα Σμιτ πιστεύει ότι η υπάρχουσα νομοθεσία είναι επαρκής. «Άλλωστε το υπουργείο Υγείας δεν κατονόμασε καμία κλινική έρευνα, η οποία δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί υπό το υπάρχον νομικό καθεστώς» υποστηρίζει.

Από την άλλη ο Χέρμαν Γκρέε βρέθηκε σε δύσκολη θέση, αφού αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τη θέση του απέναντι σε εκείνους που συγκρίνουν την πρότασή του με τα ιατρικά πειράματα των ναζί. Με αυτούς τους όρους η σχετική συζήτηση στο κοινοβούλιο έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους γερμανούς βουλευτές, οι οποίοι κλήθηκαν να ψηφίσουν το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας κατά συνείδηση. Ωστόσο λίγες ημέρες πριν από την απόφαση, η οποία είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Παρασκευή, προέκυψαν τρεις νέες προτάσεις για βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου του Γκρέε.

Η ίδια η πρώην υπουργός Υγείας Ούλα Σμιτ κατέθεσε αίτημα κατόπιν συνεννόησης με πολιτικούς των Πρασίνων και της Αριστεράς, με το οποίο επιχειρεί να εμποδίσει τη χαλάρωση των μέχρι σήμερα ισχυόντων κανόνων. Περισσότεροι από 100 βουλευτές όλων των κομμάτων στήριξαν την κίνηση.
Τελικά η ψήφιση του νόμου αναβλήθηκε μέχρι το φθινόπωρο. Η Ούλα Σμιτ θεωρεί ότι πέτυχε, έστω και προσωρινά, τον στόχο της, ωστόσο τον τελευταίο λόγο έχει το γερμανικό κοινοβούλιο.

Πηγή: Deutsche Welle - Μπάζιλ Βέγκενερ/ Δημήτρης Ελευθεράκης