Ημερολόγιο των 9 υπέροχων μηνών της εγκυμοσύνης!

Μία εγκυμοσύνη είναι μία όμορφη ανθρώπινη ιστορία. Είναι η εξέλιξη της πραγματικότητάς μας και η μεγάλη ίσως πορεία προς την ολοκλήρωση. Οι τρεις πρώτοι μήνες είναι ιδιαίτερα σημαντική σ αυτή την όμορφη νέα ιστορία ζωής. 

Όπως περιγράφει χαρακτηριστικά η κυρία Ευγενία Κουράκου, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, η εγκυμοσύνη έχει ως σημείο εκκίνησης τη σύλληψη και ολοκληρώνεται με τον τοκετό. Προκειμένου να υπάρξει θετική έκβαση απαιτείται παρακολούθηση, πρόληψη και πειθαρχία. Κάθε τρίμηνο είναι διαφορετικό, με τις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις, συνεπώς, ο προγραμματισμός είναι αναγκαίος, ώστε η μέλλουσα μητέρα να γνωρίζει πάντα τι να περιμένει, τι εξετάσεις οφείλει να κάνει, πόσο βάρος πρέπει να πάρει και φυσικά, πως αναπτύσσεται το έμβρυο μέρα της.


 
Εν άρχη ην το … test
 
Η γυναίκα αρχίζει να υποψιάζεται την εγκυμοσύνη μόλις διαπιστώσει καθυστέρηση περιόδου. Ένα απλό τεστ εγκυμοσύνης που διατίθεται στα ειδικά σημεία πώλησης, μπορούν να καταδείξουν την εγκυμοσύνη από την 1η εβδομάδα καθυστέρησης, με αρκετά μεγάλη πιστότητα. Ακολουθεί  η ιατρική εξέταση, γνωστή και ως «βήτα – χοριακή», που μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο και διαρκεί όσο μια απλή εξέταση αίματος για τα τελικά αποτελέσματα.

Πρώτο Τρίμηνο (1η – 12η εβδομάδα)
 
Η συνολική διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 40 εβδομάδες, μετρώντας από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου. Τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες το έμβρυο είναι μια σφαίρα γρήγορα πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων, που ενσωματώνεται στο ενδομήτριο και αρχίζει να αναπτύσσεται. Ο οργανισμός «βομβαρδίζεται» από ορμόνες και, στην προσπάθεια να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, αντιδρά. Αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται μερικά από τα γνωστά συμπτώματα της εγκυμοσύνης: εμετός, ναυτία, κόπωση, πόνος στη μέση και πρήξιμο στο στήθος.
 
Η πρώτη επίσκεψη στο γιατρό πραγματοποιείται μετά την 5η εβδομάδα. Ο γυναικολόγος θα ζητήσει να μάθει αρχικά το πλήρες ιατρικό ιστορικό και των δύο γονιών και θα ενημερώσει την έγκυο, ζητώντας της παράλληλα να υποβληθεί στις παρακάτω εξετάσεις:
 
-       Γενική αίματος και ούρων
-       Ομάδα αίματος και Rhesus
-       Ουρία και σάκχαρο
-       Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης
-       Test δρεπανώσεως
-       Ορολογικές αντιδράσεις για σύφιλη και ανοσολογικό έλεγχο για αντιγόνα έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β, της ηπατίτιδας C, του ΑΙDS, της ερυθράς, του μεγαλοκυτταροϊούκαιτου τοξοπλάσματος.
-       Βιοχημικό έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδή
-       Καλλιέργεια κολπικού υγρού

Φυσικά, υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, οι οποίες διενεργούνται κατόπιν εξέτασης του ιστορικού της εκάστοτε εγκύου.
  

Την 5η εβδομάδα εμφανίζονται τα πρώτα ερυθροκύτταρα και τα πρώτα αγγεία και σχηματίζεται μια σωληνοειδής καρδιά που σύντομα θα αρχίσει να πάλλεται. Με υπερηχογραφικό έλεγχο θα διαπιστωθεί ο αριθμός των εμβρύων και θα καθοριστεί η θέση εμφύτευσης (ενδομήτρια ή εξωμήτρια κύηση).

Μετά την 6η εβδομάδα, με διακολπικό υπερηχογράφημα βλέπουμε την καρδιά να πάλλεται και πραγματοποιείται μέτρηση του εμβρύου, ώστε να καθοριστεί η υπερηχογραφική ηλικία του και η πιθανή ημερομηνία τοκετού. Το έμβρυο τώρα έχει μέγεθος “φασολιού” και αρχίζει να διαμορφώνεται το νευρικό του σύστημα, ενώ το κυκλοφορικό υφίσταται ήδη ενώ παράλληλα διαμορφώνεται. Επίσης, διαμορφώνεται ο ομφάλιος λώρος και εμφανίζονται οι μικροσκοπικές προεξοχές που θα γίνουν τα άκρα του παιδιού. Σημειώνεται ότι επειδή κατά το δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης και ειδικότερα μέχρι τη 10η εβδομάδα, επιτελείται η δημιουργία όλων των οργάνων, είναι απαγορευτική η έκθεση σε βλαπτικές ουσίες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, αλλά και η χρήση φαρμάκων χωρίς τη συγκατάθεση του γυναικολόγου.
 
Από την  7η εβδομάδα ,
συνεχίζεται η ανάπτυξη της καρδιάς. Αυτή την περίοδο, πολλές γυναίκες αισθάνονται συχνότερα την ανάγκη να ουρήσουν, ενώ μπορεί να γίνονται εξαιρετικά ευαίσθητες και οξύθυμες.
 
Κατά την 8η εβδομάδα, αρχίζει να αναπτύσσεται το νευρικό σύστημα. Το κεφάλι παίρνει σχήμα και εμφανίζονται τα μάτια κάτω από το δέρμα του προσώπου. Τα άκρα μοιάζουν τώρα περισσότερο με χέρια και πόδια. Όλα τα εσωτερικά όργανα αναπτύσσονται και γίνονται πιο σύνθετα.
Την 9η εβδομάδα το έμβρυο είναι περίπου 5 εκατοστά, με το κεφάλι να πτυχώνεται πάνω στο στήθος. Έχει πλέον αναπτύξει τα σημαντικά όργανά του, τα μάτια και τα αυτιά.
 
Το έμβρυο παρουσιάζει μια σχετικά ολοκληρωμένη εικόνα κατά την 11η εβδομάδα. Είναι η στιγμή που η έγκυος θα πρέπει να υποβληθεί σε υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας, στο οποίο μετράται το πάχος του υγρού στον αυχένα του εμβρύου που, σε συνδυασμό με τη μέτρηση των ορμονών PAPP-A και β – hCG στο αίμα της μητέρας, αποτελούν από τις πιο αξιόπιστες εξετάσεις για το σύνδρομο Down. Επίσης, ελέγχονται η αρτιμέλεια του εμβρύου, τυχόν αδρές ανατομικές ανωμαλίες και η καρδιακή συχνότητα και μπορεί να συστήνεται η λήψη τροφοβλάστης και χοριακών λαχνών, σε περίπτωση που εντοπιστεί κάτι παθολογικό.

Από τη 12η εβδομάδα και μετά, μειώνεται ο κίνδυνος αποβολής και κατά την είσοδο στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης, μειώνονται και τα συμπτώματα. Το έμβρυο αυξάνεται σε μήκος γρηγορότερα, ο πλακούντας τώρα είναι πλήρως διαμορφωμένος και ενδέχεται να διακρίνεται το φύλο του μωρού.
  

Για περισσότερες πληροφορίες , επισκεφτείτε τη σελίδα Facebook ή την επίσημη σελίδα του predictor

Πηγή: skai.gr