Την Τρίτη το αίμα «θα μας ενώσει όλους»

Με κεντρικό μήνυμα «Το αίμα μάς ενώνει όλους», γιορτάζεται αύριο Τρίτη 14 Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Αυτήν την ημέρα τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: Δέκα λεπτά από τον χρόνο του και 400ml αίμα από τα πέντε λίτρα που έχει. Στη χώρα μας, μόνο το 52% του συλλεγομένου αίματος προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσία, ενώ το 48% προέρχεται από δότες του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών.

Αντίθετα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, το αίμα προέρχεται κατά 95-100% από εθελοντές αιμοδότες. Επίσης, η Ελλάδα έχει πολύ ισχνή δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού και μικρό αριθμό εθελοντών δοτών οργάνων.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), ως αρμόδιος εθνικός φορέας για την προσέλκυση και διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών και την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων αίματος, διοργανώνει καμπάνια με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την εθελοντική αιμοδοσία. «Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία, είναι μία έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι καιρός και στη χώρα μας να αλλάξουμε την εικόνα, με συνεχή και συστηματική ενημέρωση που θα νικήσει την άγνοια, την αδιαφορία και τον φόβο και θα μας εξασφαλίσει επάρκεια αίματος» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Το ΕΚΕΑ διοργανώνει αύριο ημερίδα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, στην αίθουσα Νέοι Φούρνοι στον Πολυχώρο Τεχνόπολις, στο Γκάζι, από τις 18:00 έως τις 20:30. Στην ημερίδα θα υπάρχει panel με συμμετοχή εθελοντών αιμοδοτών, γιατρών, πασχόντων και εκπαιδευτικών και θα τονιστεί ο ρόλος όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα του εθελοντισμού στην αιμοδοσία.
Πηγή: skai.gr