Φαρμακεία ΕΠΕ με ιδιοκτήτες ιδιώτες – Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ

Δημοσιεύθηκε την Τρίτη, στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τις προϋποθέσεις, για να ανοίξει ένας ιδιώτης φαρμακείο. Την ΚΥΑ συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Το ΦΕΚ προβλέπει ότι θα μπορούν να ανοίγουν φαρμακεία και ιδιώτες, με τη μορφή εμπορικών επιχειρήσεων (ΕΠΕ), υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν συνεταίρο φαρμακοποιό, ο οποίος θα πρέπει να έχει μερίδιο τουλάχιστον 20% και θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του.

Παράλληλα αυξάνεται κατά μια άδεια κατ' έτος, μέχρι το 2020, ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός αδειών που θα μπορεί αν έχει το ίδιο φυσικό πρόσωπο.

Έτσι για το 2016, επιτρέπεται η χορήγηση μέχρι έξι αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το 2017 μέχρι επτά για το 2018 μέχρι οκτώ, για το 2019 μέχρι εννιά και για το 2020 μέχρι δέκα αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο.

Σημειώνεται ότι η χορήγηση άδειας ίδρυσης δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό, πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια. Κάθε Ιανουάριο και Ιούνιο, οι περιφερειακές ενότητες της χώρας θα αναρτούν στο διαδίκτυο στις οικείες ιστοσελίδες τους τις υπάρχουσες, κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους και την 31η Μαΐου του τρέχοντος έτους, κενές θέσεις φαρμακείων.

Εντός του
πρώτου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου και του Ιουλίου, αντίστοιχα, θα υποβάλλονται στην αρμόδια αρχή οι αιτήσεις για την άδεια ίδρυσης, όσων έχουν τα νόμιμα προσόντα. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας του φαρμακείου.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ