Κλείσιμο

Στη λιανική το 13% των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων - Αντίδραση φαρμακοποιών

Στη λιανική πώληση θα διατίθεται εφεξής το 13% των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των θεσμών. Η σχετική διάταξη του υπουργείου Υγείας έχει προστεθεί στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατίθεται σήμερα Τετάρτη με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. 

Για τα συγκεκριμένα σκευάσματα δημιουργείται η υποκατηγορία «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» (ΓΕΔΙΦΑ) που περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 ΜΗΣΥΦΑ (ποσοστό 13%), μετά από εισήγηση επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΦ, στην οποίοι μετέσχαν και εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, και έγινε αποδεκτή από το υπουργείο.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, τα σκευάσματα θα πληρούν αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις έτσι ώστε η εύκολη πρόσβαση να μη θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι δημιουργία της υποκατηγορίας των ΓΕΔΙΦΑ αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου με τους εταίρους.

Τα φάρμακα που θα κατατάσσονται στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

- Να είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενα.
- Να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.
- Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.
- Οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.
- Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.
- Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μη ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.
- Να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.
- Εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, τα ΓΕΔΙΦΑ θα διατίθενται από σημεία πώλησης- πλην των φαρμακείων- τα οποία θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας.


Παράλληλα, με υπουργική απόφαση που θα εκδίδεται μετά από πρόταση του ΔΣ του ΕΟΦ, θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας κατάταξης των φαρμάκων στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ, η επισήμανση, οι συνθήκες και οι όροι ασφαλούς φύλαξης, διακίνησης και διάθεσής τους καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Πάντως, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην απόφαση. «Κανένα φάρμακο εκτός φαρμακείου», αναφέρει ο πρόεδρός του Κωνσταντίνος Λουράντος.

Η δημιουργία υποκατηγορίας ΜΗΣΥΦΑ «δεν διασφαλίζει τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αυτών των σκευασμάτων, διότι τα σούπερ μάρκετ δεν μπορούν να εκπληρώσουν το υγειονομικό έργο που επιτελούν τα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί», αναφέρει ο ΠΦΣ και επισημαίνει τους κινδύνους από την αντιμετώπιση των φαρμάκων ως απλά καταναλωτικά αγαθά.

«Δυστυχώς, η
κυβέρνηση υπέκυψε στις εταιρείες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την πώληση μερίδας σκευασμάτων εκτός φαρμακείου προκειμένου να αυξήσουν τις τιμές , όπως έχει γίνει σε όσες χώρες υιοθέτησαν αυτό το μέτρο "ανταγωνισμού". Το μοντέλο Χατζηδάκη ακολουθείται πιστά και σήμερα» προσθέτει.
Πηγή: skai.gr